1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rautavaara

Rautavaaran lauluja Sibelius-museossa

Laulaja, lauluntekijä, olympiaurheilija ja elokuvatähti Tapio Rautavaaran syntymästä tulee maanantaina kuluneeksi 95 vuotta. Merkkipäivän kunniaksi Turussa soi sunnuntaina Rautavaara-konsertti.

Rautavaara
Rautavaara ja Helismaa
Tapio Rautavaara ja Reino Helismaa Urheilupuistossa 1950-luvulla.V.K. Hietanen

Turkulainen trubaduuri Kalle Kivelä on valinnut konsertin ohjelmistoon 15 iloista ja haikeaa kappaletta Rautavaaran noin 300 levytetyn laulun joukosta.

- Valinnanvaraa todella oli. Tietyt klassikot, kuten Isoisän olkihattu ja Sininen uni olivat itsestäänselviä valintoja, mutta halusin mukaan myös vähemmän tunnettuja Rautavaaran lauluja, kertoo Kivelä.

- Rautavaara itse kertoi joskus, että Sininen uni oli hänelle itselleen se kaikkein läheisin omista lauluista. Siksi halusin sen ehdottomasti mukaan konserttiin.

Rautavaaran laulut ovat monelle tuttuja ja Kivelä odottaa mielenkiinnolla, jääkö yleisö vain kuuntelemaan vai lähteekö laulu soljumaan ilmoille myös kuuntelijoiden suusta.

- Monta kertaa on käynyt aikaisemminkin niin, että vähintään kertosäkeeseen yleisö on tullut mukaan, Kivelä sanoo.

Tarinat vahvoja, melodiat kestäneet aikaa

Rautavaaran lauluissa sanoitukset ovat vahvoja tarinoita. Yhtä omaa suosikkia ei Kivelä osaa Rautavaaran tuotannosta nimetä.

- Pidän nimenomaan Rautavaaran laulujen tarinoista. Isoisän olkihattu on oivallinen esimerkki laulusta, jossa hyvä tarina kantaa alusta loppuun. Samoin Kulkuri ja joutsen on Rautavaaran tuotannon ehdotonta aatelia. Päivänsäde ja menninkäinen täytyy myöskin mainita yhtenä suosikkinani, sanoo Kivelä.

Kalle Kivelä on musiikin moniosaaja ja Rautavaaran tuotanto soi konsertissa sekä pianon, kitaran että haitarin säestyksellä.

- Toivon, että yleisö saapuu tietynlaisella reissumies-hengellä konserttiin, Rautavaaraan eivät kravatit sovi, toteaa Kivelä.

'Niin paljon on aihetta lauluun' -konsertti soi sunnuntaina Sibelius-museossa klo 17 alkaen. Lippuja (10/7 €) voi ostaa ovelta puoli tuntia ennen konsertin alkua.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi