1. yle.fi
  2. Uutiset

Wasa Teater vie fantasiamaailmaan

Wasa Teater avaa kevätkautensa koko perheen fantasiamusikaalilla. Narnia - Velho ja leijona saa ensi-iltansa viikon päästä. Estradille nousevat ensisijassa lapset.

kulttuuri
Narnia - Velho ja leijona
Narnian fantasiamaailmassa lapset joutuvat kasvokkain hyvyyden ja pahuuden kanssa.Mari Latva-Karjanmaa / YLE

Vaasan ruotsinkielinen teatteri, Wasa Teater tuo suurelle näyttämölle C.S. Lewisin klassikkotarinan Narnia - Velho ja leijona tällä kertaa musikaalin muodossa. Kevään ensimmäinen ensi-ilta nostaa esiin lapset paitsi katsojina myös näyttämöllä. Musikaalin lähes 30 näyttelijästä valtaosa on lapsia ja nuoria.

Velho ja leijona -musikaali on Wasa Teaterille suuri voimainponnistus, sillä työryhmä on yli 60-henkinen. Mukana on myös orkesteri. Oman haasteensa tuo se, että musikaalin tärkeissä päärooleissa on kahdeksan nuorta. Musikaalin ohjaaja ja teatterinjohtaja Seija Metsärinne kuvailee musikaalia riskinotoksi.

- Mietin pitkään, uskallanko ottaa lapsia näin vaativiin rooleihin. Sitten aloin miettiä, kuinka tarinan, joka kertoo lapsista, saisi aidoimmin esille. Mitä lapset sodan jaloissa kokevat ja mitä lapset miettivät, kun heidän täytyy ottaa kantaa hyvään ja pahaan? Jos näyttelijänä on lapsi, se tuntuu aidolta, Metsärinne pohtii.

Metsärinne on ollut tyytyväinen päätökseensä. Hänen mukaansa lapset ovat yleensäkin innokkaita teatterintekijöitä.

Lapsi tarvitsee aikuisia

Velho ja leijona -tarina lähtee liikkeelle Lontoon pommituksista, kun neljä lasta lähetetään turvaan vanhan professorin luokse. Ohjaaja Seija Metsärinteen mukaan tarinassa on monta suurta teemaa, kuten se, että hyvyyden ja pahuuden kahtiajako ei ole mustavalkoinen.

Tarina mukailee myös lasten sielunmaisemaa. Metsärinteen henkilökohtaisen uran kantava teema on juuri lapsen aseman pohtiminen, koska lapsi on täysin aikuisten armoilla.

- Jos on suuri konflikti, kuten tässä sota, lapset eivät ole vastuussa kofliktin aloittamisesta, mutta he kantavat sen seuraukset. Tarinassa lapset ovat objekteja, jotka laitetaan junaan ja lähetetään jonnekin. Narnian fantasiamaailmassa lapset sitten etsivät isä- tai äitihahmoa. He ovat valmiita kiintymään hahmoihin, joilta saavat lohtua, Metsärinne tiivistää.

Hänen mukaansa tarinan suuri viisaus on, että vanhempien ja aikuisten pitäisi olla lapsille läsnä.

Odotukset ovat korkealla

Wasa Teaterin johtajana Seija Metsärinne toivoo, että perhemusikaali kiinnostaisi monia. Teatterille satsaus musikaaliin on ollut merkittävä ja riskinotto punnitaan nyt, Metsärinne toteaa. Vaikka musikaalin rahallinen menestys on tärkeää, ensisijassa tulevat muut asiat.

- Teatteri on intohimoni. Lopulta tärkeimpänä pidän mielenkiintoista tarinaa ja sitä, että meillä on resurssit toteuttaa hyvä tarina, Metsärinne summaa.

Musikaali Narnia - Velho ja Leijona saa ensi-iltansa Wasa Teaterissa ensi viikon perjantaina ja lauantaina.

Lähteet: YLE Pohjanmaa / Heidi-Maria Harju

Lue seuraavaksi