Parhaan ohjaajan Oscar ensimmäistä kertaa naiselle

Elokuva-alan arvostetut Oscar-palkinnot on jaettu Los Angelesissa. Historiaa on rikottu ojentamalla parhaan ohjauksen Oscar ensimmäistä kertaa naiselle. Palkinnon sai Kathryn Bigelow elokuvasta The Hurt Locker, joka keräsi kuusi voittoa .

viihde

Irakin sodasta kertova The Hurt Locker sai myös merkittävimmäksi koetun parhaan elokuvan Oscarin. Pienen budjetin draama peittosi kategoriassa muun muassa tieteisfantasia Avatarin, kaikkien aikojen tuottoisimman elokuvan.

- Ei ole muuta tapaa kuvata tätä, tämä on elämän suurin hetki, ohjaaja Bigelow kiitti. Toimittajille hän ennusti olleensa vasta ensimmäinen lukuisista naisohjaajista, jotka voittavat tulevaisuuden Oscar-gaaloissa.

Näyttelijöistä Jeff Bridges sai Oscarin parhaasta suorituksesta miespääosassa elokuvassa Crazy Heart. Parhaaksi naisnäyttelijäksi puolestaan nähtiin Elämä pelissä -tähti Sandra Bullock.

Alkoholisoituneen kantrilaulajan roolityöstä palkittu Jeff Bridges oli ollut aiemmin ehdolla peräti neljä kertaa, mutta vasta nyt hänet nähtiin voiton arvoiseksi. Oscarinsa ensimmäisellä ehdokkuudellaan napannut Sandra Bullock on Bridgesin tapaan luonut jo pitkään Hollywood-uraa.

Parhaasta miessivuosasta palkittiin Christoph Waltz elokuvasta Kunniattomat paskiaiset. Waltz esitti juutalaisia jahtaavaa natsiupseeria. Hän oli ollut ennakkoarvioissa ylivoimainen suosikki palkinnonsaajaksi. Myös naissivuosa-Oscar päätyi arvatusti Mo'Niquelle ilkeän äidin roolista elokuvassa Precious.

Ennen gaalaa suurprojekti Avatar oli selvästi vahvimpia voittajasuosikkeja. Se sai lopulta kolme pystiä yhdeksästä ehdokkuudesta.

Paljon ensimmäisiä kertoja

Oscar-palkintojen jaossa oli tänä vuonna poikkeuksellisen paljon erilaisia ensimmäisiä kertoja. Ensimmäistä kertaa 23 vuoteen juhlagaalalla oli kaksi juontajaa: näyttelijät Steve Martin ja Alec Baldwin.

Parhaan elokuvan Oscar-ehdokkaita nimettiin tänä vuonna poikkeuksellisesti kymmenen, jotta mukaan saataisiin eri tyylilajeja edustavia elokuvia. Tämä on ensimmäinen kerta sitten vuoden 1943, kun ehdokaselokuvia on näin paljon.

Myös parhaan elokuvan valintatapaa muutettiin tänä vuonna, sillä nyt parhaan elokuvan valitsevat elokuva-akatemian jäsenet asettivat kaikki ehdokaselokuvat paremmuusjärjestykseen.

Eniten Oscar-ehdokkuuksia keräsivät sotaelokuva The Hurt Locker ja scifi-seikkailu Avatar. Molemmat elokuvat nimettiin ehdolle yhdeksän palkinnon saajaksi. Lisäjännitystä toi se, että elokuvien ohjaajat Kathryn Bigelow ja James Cameron olivat aiemmin naimisissa. Parhaan ohjaajan pystistä kilpaili nyt ensimmäistä kertaa ex-aviopari.

Nelituntinen Oscar-gaala järjestettiin Los Angelesin Kodak-teatterissa.

Lähteet: Reuters, AP, YLE Uutiset