1. yle.fi
  2. Uutiset

Laki sallii kotiväkivallan yhä monessa maassa

Alle puolessa Tyynenmeren valtioista on olemassa kotiväkivallan kieltäviä lakeja. YK:n kehitysohjelma UNDP muistuttaa jäljessä laahaavasta lainsäädännöstä naistenpäivänä.

Ulkomaat
Pakistanilaiset naiset vastustavat naisiin kohdistuvaa väkivaltaa Dhakassa.
Mufty Munir / EPA

UNDP:n raportin mukaan Etelä-Aasian ja Tyynenmeren valtioiden lait ovat unohtaneet naiset siinä, ettei heillä ole asiaa oikeuteen aviomiestä tai muuta perheenjäsentä vastaan. Ahdistelu työpaikalla mainitaan laissa niin ikään hyvin harvoin, vaikka kolmasosa työssäkäyvistä naisista on kokenut häirintää.

Vaikka laissa mainittaisiinkin sama palkka samasta työstä, naiset ansaitsevat esimerkiksi Etelä-Aasiassa selkeästi miehiä vähemmän. Palkkakuoppa on pahimmillaan 10 prosenttia miehen keskiansioista, UNDP kertoo.

Intian ja Pakistanin kaltaisissa maissa alle 35 prosenttia naisista on ylipäätään päässyt palkkatöihin. Ero on jyrkkä naistensa enemmistöön työllistäviin Kiinaan, Kambodzaan ja Vietnamiin. Jos naisten työllisyysastetta nostettaisiin lähemmäs teollisuusmaiden tasoa, sillä voisi olla ainakin parin prosentin vaikutus kehittyvän maan bruttokansantuotteeseen.

UNDP-raportti arvostelee myös vähäistä edustusta politiikassa tai kiinteistöjen omistajina.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi