Kyproksen entisen presidentin ruumis löytyi

Kyproksen poliisi uskoo löytäneensä saaren entisen presidentin ruumiin. Presidentti Tassos Papadopouloksen ruumiin havaittiin kadonneen haudastaan joulukuussa. Ruumiin katoamisen syy oli Papadopouloksen perheen kiristys, kertoi Kyproksen oikeusministeri.

Ulkomaat
Tassos Papadopoulos äänestettyään helmikuisissa presidentinvaaleissa.
Tassos Papadopoulos äänestettyään helmikuisissa presidentinvaaleissa.EPA / Katia Kristodoulou

Ruumis löytyi nimettömän vihjeen perusteella hautausmaalta pääkaupungista Nikosiasta. Poliisi varmisti tiistaina dna-testillä, että ruumis on entisen presidentin. Poliisi pidätti tiistai-iltana kolme ihmistä epäiltynä osallisuudesta tapahtumiin.

Papadopouloksen perhe kiistää saaneensa lunnasvaatimusta, vaikka oikeusministeri Loucas Louca kertoi tiedotustilaisuudessa perheen ottaneen yhteyden poliisiiin sen jälkeen kun sen oli saanut lunnasvaatimuksen. Ministerin mukaan mitään lunnasrahoja ei ole maksettu.

Papadopouloksen joulukuisen ruumiinryöstön tutkimuksissa on ollut useita käänteitä. Niistä on ollut kiinnostunut niin Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI kuin Interpol ja jopa Israelin poliisi. Ruumis löydettiin puhelinviheen perusteella toisen ihmisen haudasta Nikosian esikaupungin Tserin hautausmaalta.

Papadopoulos toimi Kyproksen presidenttinä keväästä 2003 kevääseen 2008, jolloin hän hävisi vaalit nykyiselle presidentille Demetris Christofiakselle. Papadopoulos kuoli keuhkosyöpään 74-vuotiaana vain muutama kuukausi myöhemmin.

Papadopoulos oli keskeisesti Kyproksen politiikassa vuosikymmenet. Hänen poliittiset juurensa olivat kyproksenkreikkalaisessa sissiliikeessä Eokassa, joka taisteli siirtomaaisäntä Britannian valtaa vastaan. Britannia luopui Kyproksesta 1960.

Lähteet: AP, Reuters, AFP