Professori: Eläinrasvat ovat terveellisiä

Lapin Radion nettisivuillakin kiivaana vellonut keskustelu eläinrasvojen terveellisyydestä on saamassa pisteen. Professori Kari Salminen kirjoittaa Kehittyvä Elintarvike -lehdessä, että eläinrasvat eivät aiheuta sydän- ja verisuonisairauksia.

terveys
Voideltu leipä
YLE / Jouni Koutonen

Suomessa on pitkään kerrottu totuutena, että monityydyttymättömät rasvahapot olisivat terveellisempiä sydämelle ja verisuonille kuin tyydyttyneet rasvahapot. Selkokielellä se tarkoittaa, että öljymäiset kasvisrasvat olisivat terveellisempiä kuin kovat eläinrasvat.

Yhä useampi tutkimustulos kuitenkin tyrmää tämän ajatuksen. Professori Kari Salminen kirjoittaa Kehittyvä Elintarvike -lehdessä, että käsitys luotiin alunperin 1950-luvulla valikoidun tilasto-otoksen perusteella ilman kunnollista analyysiä.

Salmisen mukaan viime aikoina on julkaistu useita merkittäviä yhteenvetoja (ns. meta-analyysejä) vanhoista tutkimustiedoista, jotka kumoavat vanhat uskomukset eläinrasvojen haitallisuudesta.

Erään ison tutkimuksen tuloksena voitiin todeta:

  1. Kulutetun rasvan kokonaismäärällä ei ollut yhteyttä sairastumis- tai kuolleisuusriskiin
  2. Tyydyttyneillä rasvahapoilla ei ollut yhteyttä sairastumis- tai kuolleisuusriskiin
  3. Kertatyydyttymättömillä rasvahapoilla ei ollut yhteyttä sairastumis- tai kuolleisuusriskiin
  4. Pitkäketjuiset monityydyttymättömät omega-3-rasvahapot (ja kalan kulutus) vähensivät kuolleisuutta

Huomattavaa tutkimustuloksessa oli, että ns. trans-rasvahapot (eli kemiallisesti kovetetut kasvisrasvat) lisäsivät sekä kuolleisuutta että sairastumista. Professori Salmisen mukaan trans-rasvahapot tuleekin poistaa suomalaisesta ruokavaliosta.

Lisäksi muun muassa monityydyttymättömät rasvahapot lisäsivät kuolleisuutta mutta eivät lisänneet sairastumista. Tällainen vaikutus on esimerkiksi ihmiselle sinänsä välttämättömällä, omega-6-rasvahappohin kuuluvalla linolihapolla.

Lähteet: YLE Lappi