Tutkija: Riisitunturi ei ole eteläisin

Metsähallitus kutsuu Posion Riisitunturia Suomen eteläisimmäksi oikeaksi tunturialueeksi. Tutkijan mukaan Iso-Syötettä on pidetty jo sadan vuoden ajan Suomen eteläisimpänä tunturina.

luonto
Tykkylunta Riisitunturilla
Posion RiisitunturiMarkku Pirttimaa

LappiDosentti Leo Koutaniemi Oulun yliopiston maantieteen laitokselta sanoo, että tunturi-käsite on syntynyt kansan keskuudessa.

- Yksiselitteistä määritelmää ei ole. Esimerkiksi kasvitieteilijät määrittelevät tunturin kasvillisuuden perusteella, jolloin ortodoksisesti ajatellen tuntureita olisi Suomessa vain Pohjois- ja Keski-Lapissa.

Perinteisesti ajatellaan, että tunturi on korkeampi kuin vaara ja sillä täytyy olla puuton laki. Tämäkään teoria ei ole pitävä, koska puita voi kasvaa eri korkeuksilla.

- Tällöin yhtä korkeista paikoista toinen voisi olla vaara, toinen tunturi, Koutaniemi sanoo.

Ruka onkin nummi, Iso-Syöte eteläisin tunturi

Kuusamon Rukaa kutsutaan yleisesti tunturiksi, mutta Koutaniemen mukaan sitä voitaisiin kutsua nummeksikin. Nummi määritellään puuttomaksi, kasvipeitteiseksi avomaaksi.

- Esimerkiksi Siperiassa vastaavaa maastoa kutsutaan nummeksi, Koutaniemi sanoo.

Koutaniemen mielestä Suomen eteläisin tunturi on Posion Riisitunturia etelämpänä sijaitseva Iso-Syöte. Sitä on kutsuttu tunturiksi jo kymmeniä vuosia.

- Se on eteläisin melko lailla puuton laki. Vaikka se on aika matala, sitä pidetään tunturina, koska se on umpikalliota. Jos siellä olisi irtomaapeitettä enemmän, sitä tuskin kutsuttaisiin tunturiksi, dosentti Koutaniemi arvioi.

Metsähallitus liputtaa Riisitunturin puolesta

Suunnittelija Minna Koramo korostaa, että Metsähallituksen tarkoituksena ei ole ollut tehdä kilpailua tuntureiden kesken. Hänen mukaansa Riisitunturi on tunturimaisempi, koska siellä on paljasta lakea enemmän kuin Iso-Syötteellä.

- Tavallisen patikoijan kannalta ajateltuna se on tunturimaisempi, koska siellä pystyy kävelemään lakialuetta parikin kilometriä, Koramo sanoo.

Iso-Syötteellä sijaitsee kansallispuisto, joka täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta.

Riisitunturin kansallispuisto voitti juuri Valtakunnallinen vuoden retkikohde -tittelin. Kilpailun tavoitteena on parantaa retkeilykohteiden tunnettuutta.

Lähteet: YLE Lappi / Timo Rehtonen