1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lihaliima

Lihaliima ei innosta lappilaisia lihanjalostajia

Lappilaiset lihanjalostajat eivät aio käyttää uutta lihaliimaa, jonka avulla pienistä lihapaloista kootaan isompia paisteja. EU:n elintarvikemarkkinoille tulossa oleva, lihaa liimaava Fibrimex valmistetaan sian tai naudan verestä.

Lihaliima
Naudan ruhoa leikataan
Naudan ruho paloitellaan Veljekset Rönkä Oy:n lihaleikkaamossa. Liimaa ei käytetä eikä aiota käyttää jatkossakaan.YLE / Matti Sunnari

Kemiläisessä Veljekset Rönkä Oy:ssä epäillään uuden markkinoille tulevan lihaliiman hyötyä. Yhtiön tuotantopäällikön Jarmo Hastin mukaan lihaliiman käyttö ei ole välttämättä taloudellisesti kannattavaa.

- Täyslihapihvit myydään nyt jo reilusti alihintaan. Saadaanko näistä käsityönä tehtävistä, halvemmista ruhonosista koottavista lihoista sitten sitä katetta, mikä pitäisi saada? Sitä en oikein usko, Hast pohtii.

Hänen mukaansa lihaliimaa käytettäessä lopputuloskaan ei olisi kovin hyvä, sillä riittävän katteen saamiseksi pihveihin ja paisteihin pitäisi käyttää vähempiarvoisista lihapaloja. Se, että liima on eloperäistä, ei poista epäluuloja.

- Tuntuu aika utopistiselta minun mielestäni. Meidän kohdalla en näe tulevaisuutta tällä aineella, Hast kiteyttää.

Liima ei tee filettä

Lihaliiman käyttöä ei harkita myöskään Lapin Lihassa Rovaniemellä. Toimitusjohtaja Jukka Kristo sanoo, että ainetta ei aiota ottaa käyttöön.

- Meillä fileet on fileitä ja paistit paisteja, ei niitä tarvitse liimata, Kristo toteaa.

Fibrimexillä koottuja lihoja on tulossa EU-maiden kauppoihin kesällä.

Lähteet: YLE Perämeri

Lue seuraavaksi