1. yle.fi
  2. Uutiset

Maa järisi taas Chilessä - vahingoista ei tietoa

Chileä vavisutti torstaina useita voimakkaita jälkijäristyksiä samaan aikaan, kun uusi presidentti Sebastian Piñera valmistautui vannomaan virkavalansa. Viranomaisten mukaan vahingoista tai uhreista ei ole tullut tietoja. Aiemmin Piñera sanoi, että järistykset olisivat aiheuttaneet merkittävää tuhoa Rancaguan kaupungissa maan keskiosassa.

Ulkomaat
Mies etsii tavaroita romahtaneen talon raunioissa Chilessä.
Chileläinen mies etsi omaisuuttaan maanjäristyksen tuhoaman kotinsa raunioista Ilocassa maanantaina.Leo La Valle / EPA

Järistyksistä voimakkain vastaa 6,9:ää Richterin asteikolla. Kaksi muuta oli voimakkuudeltaan 6 ja 6,7. Piñera sanoo odottavansa myöhemmin torstaina tarkempia tietoja järistysten aiheuttamista vahingoista. Hänen on määrä ensi töikseen vierailla Rancaguassa sekä Constitucionissa, joka kärsi pahoin helmikuun lopun rajusta maanjäristyksestä.

Järistykset sattuivat runsaan 120 kilometriä lounaaseen pääkaupungista Santiagosta, kertoo Yhdysvaltain geologinen tutkimuskeskus. Rancaguaan matkaa on runsaat sata kilometriä. 140 kilometrin päässä järistyskeskuksesta on Valparaiso, jossa Piñera vannoi virkavalansa maan parlamentissa.

Chilen rannikolle annettiin järistysten jälkeen tsunamivaroitus ja Piñera kehotti rannikon asukkaita hakeutumaan korkeille paikoille suojaan. Myöhemmin Chilen laivasto perui varoituksen Pääsiäissaarta lukuunottamatta. Tyynenmeren tsunamivaroituskeskuksen mukaan laajasta tuhoisasta tsunamista ei ole vaaraa.

Chileä vavisutti 27. helmikuuta maanjäristys, jonka voimakkuus vastaa 8,8:a Richterin asteikolla. Tuolloin satoja ihmisiä kuoli, puoli miljoonaa rakennusta tuhoutui ja arviolta kaksi miljoonaa ihmistä joutui avun tarpeeseen. Jälkijäristyksiä on sattunut sen jälkeen lukuisia.

Valta siirtyi Chilen rikkaimpiin kuuluvalle miehelle

Piñera vannoi virkavalansa maan parlamentissa torstaina vain minuutteja sen jälkeen, kun jälkijäristyksistä voimakkain oli sattunut. Virkaanastujaisiin osallistui muun muassa seitsemän Latinalaisen Amerikan maan johtajat. Tilaisuuden jälkeen parlamenttitalo evakuoitiin.

Oikeistolainen Piñera otti torstaina presidentintehtävät vastaan maan ensimmäiseltä naispresidentiltä, huippusuositulta Michelle Bacheletilta.

Piñera kuuluu Chilen ja jopa maailman rikkaimpiin miehiin. Hän omistaa televisiokanavan, jalkapalloseuran ja suuren osan Chilen lentoyhtiöstä LAN Chilestä.

Piñera on monesti yhdistetty myös Augusto Pinochetin diktatuuriin muun muassa siksi, että hänen veljensä toimi Pinochetin ministerinä.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi