Sokerimassakukka koristaa täytekakkua

Täytekakkujen leipominen on jälleen suosittua. Tavanomaisten kermakakkujen sijaan suomalaiset koristelevat kakkunsa marsipaanilla ja erilaisilla valmiskuvilla. Kakun päälle rakennellaan myös kolmiulotteisia hahmoja.

Kotimaa
Kakki
Antti Kostiainen

Helsinkiläinen työssäkäyvä perheenäiti Mia Kostiainen hurahti täytekakkuihin viime syksynä esikoisensa 5-vuotispäiviä valmistellessaan. Kakun Barbi sai marsipaanivaatteet, joissa oli syötäviä timantteja.

Nyt Kostiasella on kakkujen tekoon ejektori- ja silikonimuotteja, erilaisia pursottimia sekä taitelijan tai hammaslääkärin välineitä muistuttavia marsipaanin muotoiluvälineitä. Kostiaisen mukaan täytekakkujen leipomisessa kyse on positiivisesta hulluudesta.

- Kakut tulevat jo uniini. Saatan nähdä unessa kakun, jonka sitten haluan toteuttaa. Tai ennen nukahtamista saatan saada ajatuksen kakusta. Sängyn vierellä on paperia, jotta voin siihen hahmotella kakun ennen nukahtamista, Kostiainen kertoo.

Käsillä tekeminen viehättää

Kostiainen ei ole unineen yksin. Täytekakkujen leipomisesta ja erityisesti niiden koristelusta on viime vuosina kehkeytynyt Suomessa suuremman luokan buumi suuren maailman tapaan. Netistä löytyy kymmenittäin leivontablogeja, joissa suomalaiset esittelevät luomuksiaan.

Tällä hetkellä Suomessa on myös jo useampia leivontatarvikkeiden myyntiin erikoistuneita liikkeitä. Yhden yrityksen omistajan Janina Tamminen-Virtalan mukaan internet auttaa kakkuharrastuksen leviämisessä.

- Ruoka- ja leivontablogit internetissä edesauttavat, että innostus tarttuu myös sellaisiin, jotka eivät ennen ole leiponeet. Itsetekeminen on myös jälleen muodissa. Ihmiset tykkäävät tehdä käsillään ja yhdessä, Tamminen-Virtala miettii.

Muumeja sokerimassasta

Bake and party -liikkeen omistaja Tamminen-Virtala uskoo, että täytekakkuvillitys jatkuu Suomessa tulevaisuudessakin. Tällä hetkellä suosiossa ovat erilaiset kakkukuvat sekä sokerimassa, jota voi itse värjätä.

Myös kakkuharrastaja-Kostiaiselle sokerimassa on tuttua. Siitä on muunnelmineen tullut tehtyä kakkujen päälle muun muassa kaksi- tai kolmiulotteisia barbababoja, muumi-peikkoja ja jääkarhuja.

Leipominen on muotoilun ja taitelun mukana muuttanut Kostiaisen mukaan merkitystään. Nykyään hän hahmottelee ensin kakun ulkonäön ja miettii vasta sitten millä kakun täyttäisi. Bloggaamaan Kostiainen ei ole vielä alkanut. Hän jakaa kuvia kakuistaan vain ystävilleen Facebookissa.

- Leipominen on nykyään harrastus. Ennen oli niin, että kun oli juhlat oli vain pakko leipoa joku kakku. Nyt yritän aina keksiä minkä tahansa syyn, että saisiin leipoa kakun, Kostiainen nauraa.

Lähteet: YLE Uutiset / Reeta Salminen