1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Koulukodissa räpätään paha olo pois

Harvialan koulukodissa Janakkalassa etsitään uusia keinoja kovia kokeneiden nuorten tunteiden purkamiseen. Yläkouluikäiset pojat ovat syksystä alkaen saaneet tehdä musiikkia rap-musiikin ammattilaisten, Karri "Paleface" Miettisen ja Seppo "Steen1" Lampelan kanssa.

Kotimaan uutiset
Paleface, Karri Miettinen, Aamu-tv:n studiossa 15. syyskuuta 2010.
Karri Miettinen oli vieraana Ylen Aamu-TV:ssä syyskuussa 2010.YLE

Projektista on tekeillä Suomen Akatemian tutkimus ja rapista voikin kasvaa uusi työmuoto nuorten auttamiseen.

Palefacea ja Steen1:stä ei kutsuttu rap-projektiin pelkästään katu-uskottavuutensa vuoksi. Molemmilla on myös kokemusta nuorisotyöstä ja lisäksi selkeä näkemys siitä, että musiikilla voi purkaa pahaa oloa. Steen1 vertaa rappia likakaivoon, johon voi kaataa negatiiviset tunteet.

- Mun mielestä se on äärimmäisen hyvä ja terapeuttinen tapa, koska silloin jotkut ongelmat, jota ihmisellä on päässä, niin siinä samalla kun niistä tekee sanoja, niin niille ongelmille tulee nimi ja kun niille tulee nimi, niitä on helpompi käsitellä.

Mikkiin huutaminen helpottaa

Koulukoti-projektissa alkutavoitteena oli, että pojat pystyisivät nauhoittamaan tekstejään toistensa edessä. Se täyttyi heti kättelyssä.

Nuorten teksteistä purkautuivat alkuun viha ja aggressio, nyt niissä liikutaan jo monipuolisemmassa tunneskaalassa. Tekstien sisällöt ovat vaihdelleet laitoksen yhteiskunnallsista oloista yhteiskunnallisiin teemoihin ja tällä hetkellä kaikkien osalta liikutaan jo henkilökohtaisella tasolla. Paleface ja Steen1 kiittelevät poikien kehitystä.

- Tekstit on kehittyny kirjotetusta tekstistä monipuolisemmaksi ilmasuksi. Ja jotenkin se tietty synkkyys ja aggressiivisuus on antanu tilaa muillekin fiiliksille. Ettei ne oo niin mustavalkosen väkivaltaista, vaan ne on purettu pois ja nyt me päästään seuraavaan askelmaan ja seuraavaan tapaan tehdä asioita, Steen1 sanoo.

Paleface uskoo, että nuoret ovat jo löytäneet musiikista voimakkaan kanavan tunteiden purkamiseen.

- Ihan jo se hyvän olon tunne, mikä sulle tulee, kun jotkut asiat vaivaa ja olet noussu aamulla niin kutsutusti väärällä jalalla, niin mikäs sen parempaa, kun huutaa tommoseen mikkiin ruokottomuuksia kolmen ja puolen minuutin ajan, niin kyllä kummasti helpottaa. Suosittelen lämpimästi.

Murha ei tarkoita murhaa

Rapissa tekstit ovat usein avoimen väkivaltaisia ja provokatiivisia. Steen1:n mielestä niitä ei kuitenkaan pidä ottaa kirjaimellisesti.

- Mä tykkään nähdä sen niin, että ne on päähänpotkittuja, joilla ei oo yhtään mitään ja kerrankin niillä on valta edes johonkin: siihen mikrofoniin. Ja se tapa, et mä tapan sut - vaikka vastustaja battlessa, tai poliitikko tai joku muu hahmo - se tarkottaa vaan, että mulla on valta tähän mikkiin, nyt mä oon vallassa, nyt on mun vuoro puhua!

Steen1 ihmetteleekin sitä, että yleensä rap on ainoa musiikkityyli, mitä halutaan tulkita konkreettisesti.

- Kuka tahansa iskelmätähtönen saa laulaa mistä kuusta tai tallinnanlaivoista tahansa, ja kaikki tajuu missä mennään.

Oma levy tulossa

Harvialan rap-projekti huipentuu keväällä levyn julkaisuun. 15-vuotias Lauri Kiviniemi on ehtinyt nauhoittaa oman demobiisinsä Steen1:n studiolla.

- Kun kuulee ton oman äänensä, se tuntuu aluksi aika kauheelta, mutta kyllä se siitä tasaantuu. Ei enää yhtään häpee noita omia biisejään, ne kuulostaa ihan hyvältä, Lauri "Fati Bumba" Kiviniemi sanoo.

Paleface uskoo, että osalla pojista saattaisi olla tulevaisuutta artisteina. Silti tärkeintä on kuitenkin tarjota jokaisen itsetunnolle tärkeitä onnistumisia ja haasteita.

- Se että sä saat todella niitä onnistumisen tunteita ja lupauksen jostain. Tunteen, että mä oon tehny tän levyn nyt ja nää biisit. Ja että mä teen kuukauden päästä paremmat tai ens vuonna mä vasta oonkin hyvä tässä. Eli se on just se, että se on jatkuvaa kehittymistä.

- Oishan se hienoa sanoo, et jee, nyt ne kaikki saa levydiilit ja ne ajelee kultavanteisilla bemareilla vaan. Enemmänkin mä toivon semmosta tulevaisuutta, että tästä sais ensiks semmosen harrastuksen mikä jeesais jokapäivästä elämää. Ja jos sitä jaksaa jatkaa, ni sit tietysti, kuka tietää, Steen1 maalaa.

Juttua muokattu 16.1.2019 kello 10.13: jutun kuva vaihdettu.

Lähteet: YLE Uutiset / Heli Mansikka

Lue seuraavaksi