Raakelin hauta ja Patriarkkojen luola – kiista pyhistä paikoista

Palestiinalaisten ja Israelin väliset rauhanneuvottelut ovat jälleen katkolla siirtokuntarakentamisen takia. Mutta välejä hiertää myös Israelin aiempi ilmoitus listata Länsirannalla sijaitsevat pyhät paikat Israelin kansallisiksi perintökohteiksi.

Ulkomaat
Kaksi mustiin pukeutunutta ortodoksijuutalaista miestä kävelee betoniaitan vieressä Länsirannalla.
Ultraortodoksijuutalaiset miehet kävelivät Raakelin haudan luona Länsirannalla.Pavel Wolbergn / EPA

Raakelin haudalle johtavaa tiesulkua vartioiva sotilas ei viitsi tulla tarkistamaan papereitamme, sillä sataa vettä. Vartiokopin vieressä huivipäinen sateessa värjöttelevä nainen pyytää kyytiä haudalle.

Braha Hoter istuu takapenkille ja kertoo käyvänsä haudalla jopa useita kertoja viikossa. Tie mutkittelee kahdeksan metriä korkean betonimuurin välissä. Se katkaisee tien Betlehemiin, jonka pohjoispuolella hauta sijaitsee. Nyt Israelin turvamuuriksi kutsuma betoniaita kuitenkin liittää haudan käytännössä Israeliin.

Sisällä haudassa näkyy pelkästään ultraortodoksijuutalaisia. Mustiin takkeihin ja hattuihin pukeutuneet miehet rukoilevat omalla puolellaan. Naisten puolella kuuluu hiljainen nyyhkytys, kun nuoret naiset rukoilevat nojaten otsaansa rukouskirjoihin. Jotkut koskettavat mustan sametin peittämää arkkua.

Lapsettomat rukoilevat Raakelia

Perimätiedon mukaan Raakel kuoli synnyttäessään toista lastaan Benjaminia. Hänen haudallaan rukoilemisen uskotaan auttavan erityisesti lapsettomuuteen.

- Yritän tulla tiettyinä päivinä, kun haluan itkeä äitiä tai jumalaa. Raakel on todella tärkeä minulle, Hoter kuvailee juutalaisten kolmanneksi pyhimmän paikan merkitystä. Hoter itse on eronnut ja lapseton.

Raakelin haudassa on edelleen entisen Bilal-moskeijan rukousnurkkaus, mihrab. Hauta onkin pyhä myös muslimeille ja kristityille ja se on vaihtanut isäntää monta kertaa.

Kun Jordania hallitsi Länsirantaa, juutalaisia ei päästetty haudalle. Ja kun Israel miehitti Länsirannan vuonna 1967, palestiinalaisia ei enää päästetty sinne. Juutalaisten lisäksi vain Israelin puolelta tulevat turistit voivat käydä haudalla.

Perintökohteiden omimisesta kohu

Israel julisti viime kuussa Raakelin haudan ja Hebronissa sijaitsevan Patriarkkojen luolan eli Ibrahimin moskeijan Israelin suojeltaviksi kansallisiksi perintökohteiksi, "arkeologisten ja sionististen kohteiden kunnostamiseksi", kuten pääministeri Benjamin Netanjahu asian ilmaisi.

Ne tulisivat osaksi 150 kohteen listaa ja niiden remontointiin on varattu noin 74 miljoonaa euroa. Israelissa uskotaan laajalti, että ilmoituksen taustalla oli äärioikeistolaisten tahojen painostus.

Ilmoituksesta nousi kohu, sillä molemmat kohteet sijaitsevat Israelin miehittämällä Länsirannalla. Palestiinalaiset ovat raivoissaan, sillä he pitävät sitä julistuksena Israelin suvereniteetista Länsirannalla.

- Netanjahu haluaa ulottaa valtansa kaikkialle, muuttaa nämä paikat juutalaisiksi, uskoo Ibrahimin moskeijan pääsaarnaaja sheikki Taysir Tamimi. - Ilmoitus annettiin siksi, että Israel ei halua rauhaa; se haluaa tällaisilla teoilla tuhota rauhanponnistelut, hän sanoo.

Pyhistä kohteista katkeria riitoja aiemminkin

YK, Yhdysvallat ja jopa Israelin lehdistö ovat arvostelleet pääministerin provokatiivista päätöstä. Sanomalehdet kutsuivat ilmoitusta tulella leikkimisellä ja muistuttivat, että Netanjahu sai edellisellä valtakaudellaan 1996 aikaan mellakoita, kun muslimien pyhän al-Aqsan moskeijan alla oleva tunneli avattiin yleisölle.

Ilmoituksen jälkeen Jerusalemissa ja Hebronissa on ollut rajuja mielenosoituksia ja yhteenottoja. Hebronissa on usein levotonta, sillä 160 000:n palestiinalaisasukkaan keskellä asuu parisataa jyrkän linjan siirtokuntalaista.

Vuonna 1994 äärioikeistolainen siirtokuntalainen Baruck Goldstein asteli ramadanin aikaan Ibrahimin moskeijaan ja ampui kuoliaaksi 29 muslimia. Sen jälkeen moskeija on jaettu kahtia muslimien ja juutalaisten kesken, aseistautuneiden sotilaiden katseen alla.

Patriarkkojen luola on juutalaisten toiseksi pyhin paikka Itkumuurin jälkeen ja muslimien neljänneksi pyhin paikka Mekan, Medinan ja al-Aqsan jälkeen. Uskomuksen mukaan Abraham, Iisak ja Jaakob on haudattu pyhättöön vaimoineen, lukuun ottamatta Raakelia.

Kuningas Herodes rakensi haudan ympärille katoksen, ja kristittyjen hallitsijoiden alaisuudessa se oli kirkko, muslimivalloituksen jälkeen moskeija. Kulloinkin valtaa pitäneet ovat pitäneet kiinni siitä, kuka siellä saa rukoilla. Ennen kuin Israel miehitti Länsirannan, juutalaiset saivat astua vain moskeijan seitsemännelle portaalle.

Palestiinalaiset eivät luota vakuutteluihin

Kumpikin kohde on siis vaihtanut omistajaa monta kertaa ja edelleen kiistellään siitä, kenelle ne kuuluvat. Maaliskuun 8. päivänä Turkin pääministeri Recep Tayyib Erdogan sanoi palestiinalaisille toimittajille, että patriarkkojen luola ja Raakelin hauta eivät ole eivätkä koskaan tule olemaan juutalaisia vaan islamilaisia kohteita.

Rabbi Arik Aschermanin mukaan Raakelin hauta ja Patriarkkojen luola ovat tärkeitä juutalaiselle perinnölle.

- Siksi on ymmärrettävää, että Israel haluaa saada ne perintölistalle. Mutta tässä miehityksen ja molemminpuolisen epäluulon kontekstissa molemmat puolet pyrkivät omimaan paikkoja itselleen, Ascherman sanoo. Hän kuuluu Rabbit ihmisoikeuksien puolesta -järjestöön.

Miehityksen vuoksi Israelin johdon vakuuttelut paikkojen pysymisestä avoimena kaikille ovat kaikuneet kuuroille korville palestiinalaisalueilla.

- Netanjahu olisi voinut - ja voisi edelleen - tehdä paljon sen eteen, että olisi vakuuttanut, ettei päätöksellä ole poliittisia seuraamuksia, rabbi Ascherman sanoo.

Uskonto ja aluekiistat erotettava

Aschermanin mielestä pitäisi tehdä ero taistelulle suvereniteetista ja toisaalta uskonharjoittamisen vapaudesta.

- Mielestäni tilanteen voi vielä korjata, jos Israelin hallitus ilmoittaa, että se tulee kunnostamaan pyhät paikat yhteistyössä muiden uskontojen edustajien kanssa.

Rabbi on sitä mieltä, että mitään ei pitäisi tehdä yksipuolisella päätöksellä.

- Kun nämä paikat ovat joskus palestiinalaisten hallinnassa, he ajattelevat samoin.

Jos palestiinalaiset joskus saavat suvereniteetin tai itsenäisen Palestiinan valtion, he sallisivat rabin mukaan kaikkien uskontojen edustajien rukoilla paikoilla - eli oppisivat tästä episodista.

Lähteet: YLE Uutiset / Sanna Negus, Jerusalem