Halonen: Talvisodan henki ei saa peittää kärsimystä

Talvisodan päättymistä on muisteltu ympäri Suomea erilaisin juhlallisuuksin. Säätytalossa pidettiin aamupäivällä juhlaseminaari, jonka avasi presidentti Tarja Halonen. Hän totesi, että talvisodan hengestä puhuminen ei saa peittää sitä, kuinka suuria kärsimyksiä sota merkitsi maallemme.

Kotimaa
Tarja Halonen puhuu juhlaseminaarissa Säätytalolla.

Hän muistutti, että sodan varjot ovat ulottuneet myös muihin kuin sodassa olleisiin. Halonen on tyytyväinen, että myös sotalapset ja sotaorvot ovat nyt saaneet omaa tarinaansa enemmän esille.

- Sota vaikuttaa tavalla tai toisella niidenkin identiteettiin, jotka eivät ole sitä henkilökohtaisesti kokeneet. Viesti sukupolvelta toiselle on mennyt eteenpäin, hän sanoi.

Säätytalossa puhui Halosen lisäksi muun muassa pääministeri Matti Vanhanen (kesk.). Tilaisuuteen osallistui myös presidentti Mauno Koivisto.

Iltapäivällä Halonen kutsui presidentinlinnan vastaanotolle sotaveteraaneja sekä ruotsalaisia ja virolaisia vapaaehtoisia. Tilaisuuteen osallistui myös rintamanaisia, kaatuneiden omaisia sekä entisiä sotalapsia. Kutsuvieraita oli kaikkiaan vajaat 200.

- Veteraanien sukupolvi rakensi Suomen uudelleen entistä paremmaksi ja oikeudenmukaisemmaksi. Suomi on muuttunut sodanjälkeisinä vuosikymmeninä muiden pohjoismaiden kaltaiseksi. Yhteisvastuu ja toisista välittäminen on viesti sukupolvelta toiselle, Halonen sanoi.

- Kun etäisyys sotiimme kasvaa, olemme yhä useammin alkaneet pohtia sodan vaikutuksia paitsi rintamalla olleisiin, myös koko yhteiskuntaan. Tämä pieni kahvitilaisuus on omasta puolestani tapa osoittaa veteraaneille valtiovallan kunnioitusta ja kiitollisuutta.

Talvisodan päättymisestä on kulunut tasan 70 vuotta tänään lauantaina.

Lähteet: YLE Uutiset