Kännykällä otettu kasvokuva vie yksityisyyden

Mahdollisuus pysyä täysin tunnistamattomana on käymässä mahdottomaksi. Ruotsalaisyhtiön kehittämä Recognizr -kasvojentunnistusohjelma mahdollistaa nyt yksityistietojen kaivelun pelkän kännykkäkuvan avulla. Esimerkiksi ravintolassa otetusta valokuvasta voi saada selville, kuka vaikkapa baaritiskiin nojaileva kaunokainen on.

tiede

Helmikuussa Barcelonan Mobile World Congress -tapahtumassa lähes valmiina versiona esitelty matkapuhelinsovellus antaa hyvää esimakua tulevasta. Malmölaisen The Astonishing Tribe -yrityksen kehittämässä ideassa kasvokuvaa verrataan internetin eri sosiaalisiin palveluihin ladattuihin valokuviin.

Mikäli kuvan kohteena olevasta ihmisestä löytyy kuva vaikkapa Facebookista tai Twitteristä, Recognizr osaa tunnistaa kohteen nimen sekä mahdollisesti myös sähköpostiosoitteen ja puhelinnumeron.

Tuntemattomasta tutuksi käden käänteessä

Kasvojentunnistus kännykällä onnistuu aluksi Android-käyttöjärjestelmää käyttävissä älypuhelimissa, eikä ruotsalaisyhtiö toistaiseksi paljasta, koska se ottaa sovelluksen kaupalliseen käyttöön. Yhtiö hioo parhaillaan omaa versiota myös iPhonea varten. Sen jälkeen se aikoo käynnistää neuvottelut sovelluksen käyttöönotosta useiden verkko-operaattoreiden kanssa.

Kasvojen tunnistaminen eri tilanteissa sisältää merkittäviä tietosuojariskejä. Rikolliset saattavat esimerkiksi etsiä henkilötietoja vaikkapa virantoimituksessa olevasta poliisikonstaapelista, ja käyttää niitä sen jälkeen uhkailuun.

The Astonishing Tribe vaatii tämän vuoksi sovelluksen käyttäjiltä kirjautumista palveluun, joka tarkoittaa vastaavasti myös oman kasvokuvan lataamista muiden tunnistettavaksi. Näitä pelisääntöjä sovelletaan ainakin aluksi, yhtiö lupaa.

Kuvien tunnistamisesta tulee pian arkea

Kuvien tunnistamiseen perustuvaa teknologiaa on kännyköissä käytetty ahkerasti jo ennen kasvojentunnistustakin.

Viime vuonna esimerkiksi Saksassa saavutti suurta suosiota sovellus, jolla voitiin vertailla eri tuotteiden hintoja. Tässä niin ikään nettiä hyödyntävässä sovelluksessa kännykkäkameralla otettua kuvaa tuotteen viivakoodista vertaillaan eri kauppaketjujen kesken. Kuvan ottaja saa muutamassa sekunnissa tiedon, mihin hintaan samalla viivakoodilla varustettu tuote on myynnissä missäkin kaupassa.

Myös Recognizr toimii yksinkertaistettuna samalla periaatteella. Se muodostaa kännykällä otetusta kasvokuvasta ”identiteettiallekirjoituksen” ja vertaa tiedostoa sen jälkeen jopa tuhansiin ladattuihin kuviin.

Täysin kasvokuvatunnistuksen ulottumattomissa on käytännössä mahdoton olla, vaikka ei olisi itse koskaan ladannut itsestään yhtään kuvaa nettisivustoille. Tässäkin tapauksessa riittää, jos joku muu on sen tehnyt.

Lähteet: YLE Uutiset / Marcus Ziemann