1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Vuoden VVO-talo palkinto ensimmäistä kertaa Porvooseen

Porvoon Gammelbackassa sijaitsevan Viertotie 2:n kerhohuoneessa juhlitaan ja tavataan naapureita. Piha on aina kesäisin täydessä loistossa kukkineen ja istutuksineen.

Viertotie 2:n talotoimikunnan puheenjohtaja Aulikki Nummela ja varapuheenjohtaja Liisa Huikka ovat ylpeitä talon saamasta kunniasta. Kuva: YLE/Reetta Arvila

VVO palkitsee vuosittain yhden talon, jossa asuinympäristöstä pidetään hyvää huolta ja osoitetaan hyvää yhteishenkeä. Tänä vuonna palkinto meni Porvoon Gammelbackaan Viertotie 2:een. Raati kehui toimeliasta asukaskuntaa aktiivisuudesta ja hyvästä yhteishengestä.

- Emme meinanneet ensin edes uskoa, että tällainen kunnianosoitus on meille myönnetty. VVO:lla on niin paljon taloja, Viertotie 2:n talotoimikunnan puheenjohtaja Aulikki Nummela iloitsee.

Talotoimikunta sai palkinnoksi kunniakirjan ja 1000 euron lahjashekin. Tekeillä on myös muun muassa lehtijuttu VVO:n asukaslehteen.

Kerhohuone on kaikille

Kerhohuone on Viertotie 2:n sydän. Talon kerhohuoneella voi esimerkiksi kuntoilla, kutoa kangaspuilla tai hakea aikakauslehtiä luettavakseen lehtienkierrätyspisteestä. Juuri kerhohuoneella usein päätetään yhteisistä asioista ja siellä tapaa muita ihmisiä.

- Meillä toimii esimerkiksi viikottain lady-kerho, jossa kuntoillaan ja pudotetaan painoa yhdessä. Illan lopuksi menemme aina yhdessä lenkkisaunaan, Nummela kertoo.

Kerhohuoneella ja pihapiirissä järjestetään myös paljon tapahtumia. Elojuhlat, pikkujoulut ja laskiaistapahtumat kuuluvat jokavuotiseen kalenteriin. Onpa viihtyisäksi laitetulla kerhohuoneella järjestetty myös häitä ja syntymäpäiviä.

Nummela kehuu, että Viertotie 2:ssa jokainen tuntee naapurinsa. Myös heidän talossaan asuu useita eri kansallisuuksia, esimerkiksi venäläisiä ja Kosovon albaaneja. Asiat hoidetaan hyvässä yhteistyössä kaikkien kanssa ja lapsesta vaariin jokaista kunnioitetaan.

Pihaekspertti

Aulikki Nummela on asunut VVO:n taloissa yhteensä 35 vuotta. Viimeiset kymmenen vuotta osoite on sijainnut Viertotiellä. Kun Nummela muutti Viertotielle, hän hämmästeli laittamatonta pihaa. Hän ei halunnut asua epäviihtyisässä pihapiirissä, joten hän ryhtyi toimeen.

- Aluksi naapurit kyselivät, että mitä sinä siellä puskissa teet, mutta nyt aina ensimmäisenä ihastellaan kuinka kaunis piha on, pihaekspertin tittelin saanut Nummela kertoo tyytyväisenä.

Nytkin Viertotiellä odotellaan kovasti lumien sulamista. Kun kevät saa, kitketään maasta heti rikkaruohot. Nummelan mukaan pihalla kukoistavat kukat läpi kesän pitkälle syksyyn. Liikkeelle lähdetään tulppaaneilla ja narsisseilla.

Kaunis piha tekee myös ulkopuolisiin hyvän vaikutuksen. Moni on tehnyt päätöksen muuttaa taloon jo pihaan saapumisen myötä.

- Ja uusista asukkaista pidetään alusta asti hyvää huolta. Esittelemme uusille tulokkaille paikat ja äkkiä he ovat jo talon toiminnassa mukana.