Hempeää ja tyttömäisen hilpeää

Kankaasta ommeltujen nukkien tekemisestä on tullut villitys. Sonkajärvellä äidit ja tyttäret, tädit ja mummot polkevat kilvan singereitä. Lanka rullaa ja romanttiset vaaleanpunaiset ruutukankaat muotoutuvat viehkeiden hahmojen asuiksi.

tyttäret
Hyvänmielen enkeleitä
Hyvänmielen enkeleitäYLE / Varpu Mäntymäki

Koulutaksi kiepsauttaa Taitotalon pihaan. Autosta kirmaavat sisälle Janita Karppinen, Tiina Ronkainen ja Aino Nenola. Tytöt heittävät koulureput nurkkaan ja ottavat esille mieluisat käsityöt.

Ompelemiseen on löytynyt aivan uudenlainen innostus, kun kansalaisopistossa alkoi tildaus-kurssi. Käsityöneuvoja Leena-Kaisa Karilahti toi villityksen kylälle ja nyt näitä pulleita, viehkeitä, pumpulilla täytettyjä hahmoja tehdään oikein urakalla.

- Ne oli kivan näköisiä kirjassa ja ihan kiva on tehdä eläinhahmoja. Ei ne silleen ole vaikeita tehdä, vakuuttavat tytöt innokkaina. Näppärissä käsissä on jo syntynyt koiria, kissoja, uimaleidejä ja enkeleitä.

Tästä kaikki alkaa:

Tildat ovat syntyneet vuonojen maassa

Tilda-hahmon keksi norjalainen Tone Finnanger. Nyt itseoppineen ompelijan ideat leviävät ympäri maailmaa hänen kirjoittamiensa kirjojen ja netin välityksellä.

Leena Karilahti on harrastanut ja neuvonut tildojen tekemistä kolme vuotta. Kansalaisopisto otti harrastuksen mukaan listoilleen ja väkeä on riittänyt .Tänä keväänä kurssilla on mukana kymmenen innokasta harrastajaa.

- Tässä on semmoinen uusromanttinen, naivistinen ajatus koko ajan. Periaatetta voi laajentaa helposti myös koko kodin sisustukseen.

Leena Karilahti korostaa, että hahmojen tekemisessä ei tarvitse orjallisesti noudattaa alkuperäisiä malleja. Hahmojen ideoinnissa ja kankaissa voi toteuttaa omaa luovuutta. Varsinkin netissä on paljon tarvikkeita myynnissä, mutta mikä tahansa vaate käy.

- Kyllä se saisi olla jotain pastellisävyjä. Ihan mielellään vähän vielä ruskealla murrettuja värejä, mutta hyvin käy vaikka keittiönverhot, neuvoo Leena Karilahti.

Tilda-kurssilla iltapäivä jatkuu. Kauniit kangaskaistaleet, pitsit ja napit otetaan esille ja ompelukoneet alkavat surista. Uusia kaavoja ja malleja vaihdetaan. Harrastus ei katso ikään. Eeva Ronkainen kertoo ompelevansa nukkeja eläkepäiviensä ratoksi.

- Tämä on ihanaa näpertelyä,vakuuttavat eri ikäiset naiset posket hehkuen. Tiinan käsityönumerokin koulussa nousi, kun opettaja näki hänen tekemänsä nuket.

Lähteet: YLE / Varpu Mäntymäki