Maatalouslomittajia halutaan työllistää kyläavustajina

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Maatalousyrittäjien eläkelaitos esittävät, että lomittajat voisivat toimia maaseudun vanhusten apuna raskaissa kotitöissä.

Lomasijaisuus
YLE / Kalle Niskala

Suomen Maatalouslomittajat ry:n puheenjohtaja Raimo Åkerlund Punkaharjulta sanoo kuitenkin, että maatalouslomittajan toiminta kyläavustajana olisi hyvin vaikea järjestää.

Liki puolet maatalouslomittajista on osa-aikaisia, ja lisätyö monille kelpaisikin, jos se olisi käytännössä mahdollista.

- Hieno ajatushan tässä on taustalla, mutta käytännössä sillä ei ole mitään mahdollisuutta edetä. Esimerkiksi lomitusyksiköt tuovat jo hankaluuksia. Yksikkö on nykyisin kuitenkin mahdollisesti viiden kunnan alueella toimiva ja sitten kun ruvetaan tekemään työvuorolistoja, siinä tulee ongelmia. Pitäisi osata etukäteen suunnitella, milloin sitä lumenluontiapua tarvitaan jossain. Se ei vaan käytännössä ole mitenkään mahdollista, Raimo Åkerlund napauttaa.

- Kyllä uskon että lomittajat ottaisivat lisätyötä vastaan ja varmaan olis mielekästäkin työtä tällainen. Silloin tälloin sitä aina mietitään että mikä voisi olla toimenkuvanlaajennus lomittajille, mutta ei siihen mitään olla keksitty, sanoo Åkerlund.

Lähteet: YLE Etelä-Savo