Bosnian sodan uhreja tunnistetaan yhä

Bosniassa jatketaan edelleen 1990-luvun sodassa kuolleiden tunnistamista. Siellä toimiva kadonneiden kansainvälinen tunnistuskeskus on tunnistanut lähes 13 000 Bosnian sodassa kuollutta. Srebrenican joukkomurhan uhreista on tunnistettu virallisesti tähän mennessä lähes 4 500.

Kuva: ICMP

Bosniassa arvioidaan, että Srebrenican uhrien tunnistamistyö kestää vielä ainakin 3-4 vuotta. Haagissa syytettynä oleva Bosnian serbien sodanaikainen johtaja Radovan Karadzic piti koko Srebrenican joukkomurhaa myyttinä, kun hän esiintyi oikeudessa maaliskuun alussa.

Bosnian sodassa kuolleiden ja useisiin salaisiin hautoihin piilotettujen ruumiiden edelleen jatkuva tunnistustyö varmistaa kuitenkin sen, että Srebrenican joukkomurhien kiistäminen ei onnistu.

Bosniassa toimivan Kansainvälisen tunnistuskeskuksen, ICMP:n, oikeustieteellisen osaston apulaisjohtaja Adnan Rizvic sanoo, että kukaan ei pysty kiistämään DNA-tutkimusten tuloksia.

- Kadonneiden tunnistuskeskus luo historiallisen todistusaineiston, joka perustuu tieteellisiin tosiseikkoihin. Sen tietoja kukaan ei pysty kiistämään, ja siksi meidän työmme on tärkeää.

Tunnistustyö hidasta

Srebrenican joukkomurhasta tulee kuluneeksi heinäkuussa 15 vuotta. Läheskään kaikkia Srebrenican valtauksen jälkeen joukkomurhissa tapettuja ei ole vielä tunnistettu. Srebrenican uhrien tunnistamista on hidastanut merkittävästi se, että uhreja siirreltiin joukkohaudasta toiseen rikosten peittelemiseksi. Yhdelle henkilölle kuuluvia jäänteitä on löydetty jopa neljästä eri haudasta.

- Jos halutaan koota kokonainen ruumis, kaikki ruumiinosat on löydettävä sekä ensimmäisestä joukkohaudasta että sitä seuranneista hautapaikoista. Muuten tunnistamisesta tulee painajaismaista ja lähes mahdotonta, kertoo Adnan Rizvic Tuzlasta.

Kuolleiden tunnistaminen joudutaan tekemään luu luulta DNA-näytteiden avulla, jotta joukkohautojen luiden sekamelskasta yhdelle henkilölle kuuluvat luut löytävät toisensa, ja jotta ruumis voidaan lopulta luovuttaa omaisille.

Srebrenican uhreista on virallisesti tunnistettu lähes 4 500 ihmistä. Joukkohaudoista on kuitenkin löydetty tähän mennessä 6 388 eri henkilön jonkin ruumiinosan DNA on saatu selville.

- Jos uhrista on tunnistettu osa, tiedetään, että hän on varmuudella kuollut, mutta tapaus ei ole vielä selvitetty, koska osa ruumiista on kateissa, kertoo Adnan Rizvic.

Kadonneiden tutkimuskeskus arvioi, että Srebrenican joukkomurhissa kuoli 8 100 miestä ja poikaa. ICMP:n arvio perustuu tähän mennessä löydettyihin DNA-vastaavuuksiin ja kadonneiksi ilmoitettujen määrään.

Hautajaiset heinäkuussa

Adnan Rizvic kertoo, että viime vuosina omaiset ovat halunneet haudata myös osittaisia ruumiita, sillä ei ole varmuutta löydetäänkö muita ruumiinosia koskaan.

Srebrenican joukkomurhan uhreille on perustettu hautausmaa ja muistomerkki Srebrenican pohjoispuolelle Potocariin. Kerran vuodessa 11. heinäkuuta sinne haudataan edellisen vuoden aikana tunnistetut uhrit.

Hautajaisia vietetaan vielä useiden vuosien ajan, sillä kaikkia joukkohautoja ei ole vielä tutkittu. Adnan Rizvic kadonneiden tunnistuskeskuksesta Bosniasta arvioi, että on olemassa vielä ainakin 10 joukkohautaa, jotka pitäisi tutkia nopeasti.

- Tätä työtä pitää jatkaa, sillä muuten jäädään huhujen varaan ja lukuja vääristellään eri tarkoituksiin. Mutta DNA-todisteiden tuloksia ei voi kiistää, liioitella tai vähätellä, korostaa Adnan Rizvic.