Aurinkolasien värillä on väliä

Aurinkolasien tarjonta on kirjavaa. Linssin värin voi valita sään, olosuhteiden tai vaikkapa harrastuksen mukaan.

linssit (optiikka)
Aurinkolasikausi on alkamassa.
YLE / Mari Pekkanen

Yleisimmät värit ovat perinteiset ruskea ja harmaa. Ruskea parantaa kontrasteja, harmaa pitää värimaailman neutraalina.

- Ruskea on hyvä autoilussa, koska se ei ole niin tumma. Ruskeita linssejä voi käyttää hyvin pilviselläkin säällä. Harmaat sävyt taas ovat käytännölliset vesillä, koska merimerkkien punainen ja vihreä väri erottuvat paremmin, vinkkaa optikko Vesa Orhala Pilke Optiikasta.

Aurinkolasien lisäksi kaupoista ja optikkoliikkeistä löytyy nykyään myös erivärisiä vaihtoehtoja erilaisiin sää- ja valaistusoloihin. Värillisiä linssejä käyttävät etenkin urheilijat. Golfaajille, lenkkeilijöille ja hiihtäjille on omat sävynsä.

- Hiihtäjät eivät käytä keltaisia laseja auringon vuoksi, vaan estämään silmien vuotamista tai viimaa. Keltaiset linssit toimivat erinomaisesti esimerkiksi keinovalossa kuten lasketellessa, Orhala kertoo.

Pääsääntönä on, että mitä kirkkaampi keli, sitä tummemmat linssit. Herkät silmät tarvitsevat aina tummia linssejä.

Silmälasitkin suodattavat UV-säteilyn

Kaikkein haastavimmat olosuhteet kirkkauden suhteen ovat päällä juuri nyt, kun aurinko paistaa ja lunta on vielä maassa. Silmälaseja käyttäville vaihtoehdon tarjoavat olosuhteiden mukaan tummuvat ja vaalenevat linssit.

- Tummeneminen ja vaaleneminen tosin vie vähän aikaa. Ne voivat olla hankalat esimerkiksi ajaessa autolla tunneliin.

Silmälasin kirkas linssi suodattaa 95 prosenttia UV-säteilystä. Myös uusimmissa piilolinsseissä on UV-suoja. UV-säteilyn määrä on kuitenkin vielä kevättalvella pieni.

Linssi vie veden pinnan alle

Värivalinnan lisäksi aurinkolasien ostajalle aiheuttavat päänvaivaa myös muut ominaisuudet. Optikko Vesa Orhala suosittelee autoilijoille polarisoivaa linssiä.

- Se poistaa vaakapinnoista tulevat kiiltelyt ja hävittää heijastumat esimerkiksi auton tuulilasista. Huono puoli on nestekidenäyttöjen kontrastien heikkeneminen.

Polarisoivasta linssistä on etua myös kalamiehille.

- Silloin näkee, missä uistin menee ja mitä pinnan alla tapahtuu.

Lapsen silmät pitää aina suojata

Myös linssin materiaalin voi vielä toistaiseksi valita. Naarmuuntumista kestää parhaiten lasilinssi. Niitä vain ei enää juurikaan valmisteta.

- Myös laadukkaissa muovilaseissa on niin hyvä pinnoite, että ne kestävät hyvin kolhuja. Lasilinssien huono puoli on paino.

Aurinkolaseihin kannattaa panostaa etenkin pikkulasten kohdalla.

- Se ei todellakaan ole snobbailua, päinvastoin. Lapsen silmät eivät suodata UV-säteilyä läheskään yhtä hyvin kuin aikuisen.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Satu Krautsuk