Professori hurahti lintuihin

Oulun yliopiston kulttuurimaantieteen professori Petri Hottola on todellinen lintubongari. Vai mitä voi sanoa miehestä, jonka katse on tavoittanut peräti 6000 maailman noin 10 000 lintulajista. Siinä alkaa pätkätyö yliopiston professorina jäädä harrastuksen asemaan lintujen bongauksen rinnalla.

linnut
- Kyllä sitä pitää olla vähän hurahtunut, jotta jaksaa bongauksesta innostua, sanoo Petri Hottola.YLE / Hannu Tarvas

- Se on jotain hienoa ja ainutkertaista nähdä jokin uusi olento tai laji tällä maapallolla. Samalla kun näkee enemmän ja enemmän, pääsee myös muodostamaan kokonaiskuvan maapallon linnustosta, kertoo jo kymmeniä vuosia lintuja bongannut professori.

- Esimerkiksi tiettyjen Afrikan ja tiettyjen Aasian osien lajisto on hyvin samanlaista ja näkee, että niiden geneettiset juuret ovat samankaltaisia. Se taas vahvistaa teoriaa siitä, että mantereet liikkuvat ja ovat olleet aikaisemmin yhteydessä tosiinsa.

- Vastaavasti joillakin eristyneillä saarilla voi tavata lentokyvyttömiä lintuja, jotka ovat sopeutuneet juuri siihen ympäristöön.

Globalisaatio ja ilmastonmuutos näkyvät

Sekä globalisaatio että ilmastonmuutos vaikuttavat myös linnustoon. Esimerkiksi Intian varis on lajina levinnyt laivojen mukana Afrikkaan, Eurooppaan ja jopa Amerikkaan saakka.

- Havaijille on levinnyt ihmisen mukana hyttysiä, jotka kantavat linnuille tappavia tauteja. Ilmastonmuutos taas levittää näitä hyttysiä yhä ylemmäksi vuoristoon ja samalla linnut pakenevat ylemmäksi, kunnes tulee metsäraja vastaan ja siinä se sitten on, sanoo Petri Hottola.

Retket kuin sotilasoperaatioita

Alkuaikoina Petri Hottola osallistui bongausmatkoille muiden lintuharrastajien kanssa, mutta nykyisin hän reissaa pääosin yksin.

- Eipähän tarvitse muille kiukutella, jos jokin menee pieleen, naurahtaa Hottola.

Retket ovat hyvin tarkkaan suunniteltuja ja majoitus ja matkat ratkeavat sen mukaan, missä toivottuja lintuhavaintoja voi nähdä.

Retkillä on myös varauduttava yllätyksiin. Muutaman kerran Petri Hottola kertoo joutuneensa pidätetyksikin, kun retket ulottuivat sotilasalueelle.

Kaikkia ei voi nähdä

Kaikkien maailman lintulajien näkemisestä Petri Hottola ei unelmoi.

- Tuommoinen 9000 lajia voisi olla inhimillisesti mahdollista, mutta osa lajeista elää sellaisissa oloissa eristyneillä saarilla tai pysyvästi vaarallisilla alueilla, jonne ei voi mennä.

- Ja jos ajatellaan vaikka retkeä jonnekin Kongon sisäosiin, niin sitä varten pitäisi varustaa kokonainen retkikunta, jotta näkisi kymmenen uutta lajia. Siihen taas ei rahat ihan jokaisella riitä.

Lähteet: YLE Oulu