yle.fi-etusivu

David Beckhamin leikkaus sujui hyvin

Jalkapalloilija David Beckhamin akillesjänteen leikkaus on sujunut hyvin, kertoo ortopedi Sakari Orava. Orava ei kuitenkaan usko, että Beckham pystyisi pelaamaan jalkapallon MM-kisoissa kesällä. Akillesjänteen paraneminen kestää kauan, Orava muistuttaa.

Sakari Orava
Jalkapalloilija David Beckham saapuu Turun Mehiläiseen mustan Mercedes-Benzin kyydissä. Auton ympärillä valokuvaajia.
Ante Johannes Sarkkinen
David Beckham saapuu turkulaisklinikalle.
David Beckham saapuu kovaa ajavan Mercedeksen kyydissä lääkäriasemalle.

Beckham leikattiin Turussa lääkärikeskus Mehiläisessä. Beckhamin akillesjänne vaurioitui sunnuntai-iltana ottelussa Chievoa vastaan. Beckhamin jalka on kipsissa 6 - 8 viikkoa.

Beckhamin saapuminen Suomeen on ollut yhtenä pääuutisena mm. yleisradioyhtiö BBC:llä. Myös suomalaisten mediatalojen toimittajat ja kuvaajat saapuivat Turun lentoasemalle hyvissä ajoin.

Tähden kone laskeutui Turkuun kello 15:54. Häntä vastaan kentälle ajoi punainen auto ja musta Mercedes, johon tähti ilmeisesti siirtyi. Näin ollen paikalla olleet Beckham-fanit eivät nähneet jalkapalloilijasta kuin vilauksen.

Asemalla olleiden lentokoneharrastajien mukaan Beckham saapui Turkuun Raytheon Hawker 800XP -tyyppisellä yksityiskoneella.

Myös lääkäriaseman aula on täyttynyt Beckhamin odottajista. Paikalla on ollut jopa satoja faneja.

Ortopedillä normaali työpäivä

Orava on erikoistunut urheilulääketieteeseen ja tehnyt urallaan yli 20 000 leikkausta ympäri maailmaa. Hänellä on vastaanotot Turussa, Madridissa ja Roomassa.

Ortopedi Orava ei valmistautunut mitenkään poikkeavalla tavalla maailmantähden leikkaukseen. Päivä sujui normaaliaikataulujen mukaan.

- Kyllä tässä on aika kova työpäivä tulossa. On ensin neljä leikkausta ja sitten vielä Beckhamin leikkaus, jos hän pääsee tänne tulemaan ajoissa. Sitten vielä kahdeksaan asti päivystystä, Orava kertoi päivällä.

Tiedon leikkauksesta hän sai viime yönä.

- Siitä soitettiin Suomen aikaan vartin yli yksi yöllä. AC Milanin lääkäri soitti, että tällainen olisi tilanne, että voisiko maanantaina tulla. Eihän siitä muuta voinut kuin suostua.

Huippukirurgin maineessa oleva Orava on ennenkin leikannut AC Milanin tähtiä. Hänellä on ollut suhteet seuraan jo vuodesta 1986 alkaen. Orava ei vielä osaa arvioida Beckhamin vamman vakavuutta.

- Seuran lääkäri sanoi, että akillesjänne on vähän revennyt, mutta onko se kokonaan poikki, niin sitä ei vielä tiedä, kun ei ole nähnyt.

Oravalla on vastaanotto myös Roomassa, mutta tässä tapauksessa urheilijan lennättäminen leikkauspöydälle oli aikataulullisesti järkevämpää.

- Olen parin viikon päässä menossa sinne vähän konsultoimaan ja mahdollisesti leikkaamaankin. Mutta tietysti tällainen pitää hoitaa heti, eikä sitä voi vasta kahden viikon päästä tehdä, Orava perustelee.

Kuukausien toipuminen

Asiantuntijoiden mukaan akillesjännevammasta paraneminen vaatii yleensä 3-5 kuukautta. Beckhamin, kuten muidenkin huippu-urheilijoiden, kohdalla toipuminen käy yleensä tavallisia kaduntallaajia nopeammin.

- Lähinnä sitten se leikkauksen jälkeinen kuntoutus on heillä sitten tehokkaampaa. Onhan heillä ammattilaisilla vaikka kuusi tuntia aikaa päivässä kuntouttaa, millaista ei ole tavallisella pulliaisella. Ehkä kuntoutus on nopeampaa siksi.

Orava arvostaa Beckhamia

Orava on sekä leikannut että seurannut lukuisten huippu-urheilijoiden edesottamuksia. Beckhamia hän arvostaa erityisesti.

- Tottakai sitä arvostaa aina tällaisia kavereita, jotka ovat alansa huippuja lajissa kuin lajissa. Beckham on varsinainen virtuoosi. Olen ollut katsomassa kun hän on pelannut Real Madridissa. Olihan se mahtavaa katsoa, kun mies veti oikeasta laidasta 35 metristä vapaapotkun vasempaan ylänurkkaan. On hän yksi parhaista vapaapotkun antajista maailmassa.

Orava uskoo ehtivänsä myös tutustua jalkapallotähteen.

- Kyllähän sitä pitää vähän vitsiä heittää, että on nähnyt silloin ja tällöin. Ne on oikein mukavia ihmisiä nämä huippu-urheilijat. Kun kahden kesken sairaalahuoneessa jutustellaan, niin kyllä siitä ihan hyvät ystävyyssuhteet aina syntyy.

Oravan mukaan ainakaan sairaalan puolelta turvatoimia ei ole erityisemmin järjestetty, mutta Beckhamin ”hoviin” tummapukuisia turvahenkilöitä varmasti kuuluu.

- Voi olla tietysti jotain turvamiehiä mukana, joilla vähän povitasku pullottaa, Orava hymyilee.

Lähteet: YLE Turku