Rikosylikomisario Pauli Kuusiranta passissa viimeisenä työpäivänään

Rikosylikomisario Pauli Kuusiranta jää eläkkeelle. Tänään 38 vuoden poliisin ura Porin pääpoliisiasemalla loppuu. Passipoliisina uransa aloittanut Kuusiranta palasi ”passiin” Porin kauppatorille ja oli tänään tavattavissa torin kupeessa tunnin ajan.

poliisi
Pauli Kuusiranta vieraili Satakunnan Radion aamulähetyksessä viimeisenä työpäivänään.YLE

Pauli Kuusiranta kertoo, että tunnelma viimeisenä työpäivänä on haikea, mutta toisaalta helpottunut. Hän uskoo että tekemistä riittää eläkepäiviksi. Kuusiranta aloitti poliisin työt 38 vuotta sitten. Ammatinvalinta oli suhteellisen helppoa, poliisin ammatin lisäksi vaihtoehtoina oli ura armeijassa tai opettajana.

- Poliisin ammatti kiinnosti jo hyvin nuorena. Vaihtoehtoina oli muitakin ammatteja, esimerkiksi työ armeijassa tai opettajan ammatti. Poliisin ammatti sai kuitenkin yliotteen ja nyt se tuntuu onnistuneelta valinnalta. Opettajan ammatin valinta kaatui laulutaitoon. Sain kutsun pääsykokeisiin, mutta siellä oli laulukoe ja se tyssäsi siihen, en mennyt edes kokeisiin, kertoo Pauli Kuusiranta.

Pauli Kuusirannan ura alkoi passipoliisina vuonna 1972. Niistä ajoista poliisin työ on muuttunut hyvin paljon. Myös suhtautuminen poliiseihin on muuttunut, passipoliiseilla oli vielä auktoriteettia.

- Kun silloin käski poistumaan, niin poistuttiin. Jotakin tapahtui ehkä autoistumisen aikoihin, poliisin arvostus etenkin nuorten keskuudessa laski. Toisaalta tänä päivänä poliisi on kuitenkin arvoasteikossa kovin korkealla, se selviää tehdyistä yleisötutkimuksista, kertoo Pauli Kuusiranta.

Hankalimmat ja mielenpainuvimmat tapahtumat

Pauli Kuusirannan uran ajalta on jäänyt mieleen monia tapauksia. Hankalimpana tapauksina hän mainitsee tuttujen rattijuoppojen kiinniottamisen ja mieleenpainuvimpina ammuskelutapauksen Pormestarinluodossa sekä tietysti Ulvilan surman tutkinnan.

- Yleisjohtajana ollessani oli ammuskelutapaus Pormestarinluodossa. Aamuyöstä hälytettiin paikalle. Paikalle mennessä emme tienneet, mistä parvekkeelta ammuskeltiin. Aamu valkeni ja ihmiset lähtivät liikkeelle, täytyi tehdä nopeita ratkaisuja. Paikallistettiin yksi asunto ja päätettiin tehdä rynnäkkö. Oikeaan kohteeseen menimme ja tekijät saatiin kiinni ennen kuin he edes tajusivat. Ulvilan murhatutkinta on ollut puolestaan kaiken haasteellisen, olenkin sanonut sen olevan vuosisadan juttu. Hieno asia, että nyt olemme tässä tilanteessa. Syyttäjä julkistaa syytteen viikon kuluttua. Minun mielestäni juttu on selvä, kertoo Pauli Kuusiranta.

Lähteet: YLE Satakunta