Jope sai tytön ja pojan

Jope Ruonansuun elämä on viime aikoina ollut mieleenpainuvia tapahtumia täynnä. Vuodenvaihteessa hän sai Vuosikymmenen viihdyttäjä -tunnustuksen. Sen jälkeen hän pokkasi Venla-palkinnon. Ja tärkeimpänä kaikista, hänestä tuli muutama viikko sitten potran pojan isä.

Venla-palkinto
Jope Ruonansuu jaksaa viihdyttää ja naurattaa kansaa.
Jope Ruonansuu jaksaa viihdyttää ja naurattaa kansaa.YLE / Hanski Kinnunen

Ristiäiset on sovittu ja tulokkaalle nimikin keksitty. Tuore isä suostuu paljastamaan vain sen, että etunimiä on kolme. Poika on vähän valvottanut, mutta kaikki on niin uutta ja innostavaa, ettei väsymys haittaa. Jope haluaa näyttää, ettei ole niin vanha, etteikö isän velvollisuuksista selviäisi.

- Vauvan työ on syömistä, nukkumista ja kakkaamista. Ainakin vaipan vaihtoon, röyhtäyttämiseen, hyssyttelyyn ja nukuttamiseen osallistun.

Jopella on entuudestaan tytär Saara, joka täyttää pian 14 vuotta. Kun Jope vertaa isänä olemistaan nyt ja silloin, kun Saara oli pieni, hän toteaa sen tuntuvan pääosin samanlaiselta. Saaran syntymän aikoinin meno oli kuitenkin niin kovaa, että hänellä oli usein huono omatunto, koska ei ehtinyt olla tarpeeksi kotona lapsen luona. Nyt läsnäoloa on enemmän.

Palkinto ja vauva

Mielenkiintoisena sattumana Jope muistaa, kuinka hän sai tyttärensä syntymän aikoihin Emma-palkinnon ja nyt vähän ennen pojan syntymää Venlan.

- Olisikohan seuraavan neljäntoistavuoden jälkeen ja seuraavan lapsen syntymän aikaan vuorossa Jussi, taitelija leikkii ajatuksella.

Venlaa Jope sanoo arvostavansa enemmän kuin Emmaa, vaikka sekin oli ainutlaatuinen. Hänen saamansa palkinto oli harvinainen, sillä huumori-Emmaa ei ole kenelläkään muulla.

Venla-palkinnon saajaksi mies on ollut monena vuonna ehdokkaana. Nyt, kun se vihdoin tuli, ja vieläpä oikeasta osoitteesta, Suomen kansalta, tuntuu palkitseminen erityisen hyvältä.

Viihdenikkari Jope Ruonansuu arvioi suosionsa syyksi sen, että ”höpötys- ja viihdytyskultturilla” on pitkät perinteet. Rentoa huumoria on kuitenkin ollut niukalti tarjolla. Kaikkea muuta, akateemisempaa ja ”kiusaavampaa” huumoria tulee kyllä joka tuutista.

Kiirettä ja uusia aluevaltauksia

Jopen ura alkoi aikoinaa imitaattorina, mutta oman tv-show'n ansiosta ura on kulkenut jopa näyttelemisen suuntaan.

- Se on roolista toiseen heittäytymistä ja improvisointia. Sitä yrittää tehdä roolien välille mahdollisimman paljon eroavuuksia. Komiikan näyttelemisestä täytyy kuitenkin pieni oma leima löytyä. Näytteleminen esimerkiksi elokuvissa kiinnostaa.

Isyysloman jälkeen Jopella on edessään kiireinen kevät. Uutta levyä valmistellaan ja suunnitteilla on myös fanikirja, joka toteutuessaan olisi kuvakirja, johon hän itse ei kirjoittaisi mitään vaan kertoisi tarinoita. Ohjelmassa on lisäksi live-dvd:n taltiointi.

Uutena aluevaltauksena Jope Ruonansuu on kutsuttu esiintymään Järvenpään kirkossa, jossa hän esittää herkkää ohjelmistoaan ja muiden tekemiä lauluja. Saarnamieheksi hän ei ole ryhtymässä, vaikka onkin aina ollut uskonnollinen ihminen. Varsinkin vaikea sairaus on avartanut suhteita yläkertaan.

- Suhteet ovat ilmeisen hyvät, koska jatkoaikaa on saatu ja tässä vielä istutaan.

Ehtivä mies on kaiken muun lisäksi suunnitellut myös formula-auton, jota hän ylpeänä esittelee.

- Ihan lähipäivinä se on menossa maalaukseen. Siitä tulee ihan räikeän punainen valkoisin raidoin. Se on tehty kuplavolkkarista. Kyseessä ei ole mikään putkirunkoinen mikroauto vaan ihan oikea, kaksipaikkainen formula-v, jolla on tarkoitus ajaa erilaisissa näytös- ja hyväntekeväisyystapahtumissa, paljastaa Jope.

Lähteet: YLE Lahti / Hanski Kinnunen