Minna Canthin päivänä juhlitaan tasa-arvoa

Perjantaina liputetaan Minna Canthin ja tasa-arvon kunniaksi. Minna Canth syntyi 19.3.1844. Canthin ja tasa-arvon kunniaksi on julkaistu myös juhlaraha.

kulttuuri
Minna Canthin muotokuva.
Minna Canthin Salakari on yksi klassikoista, joita voi olla vaikea löytää.Museovirasto

Minna Canth oli aikansa tärkeimpiä yhteiskunnallisia vaikuttajia. Canthin elämäntyö on vaikuttanut Suomen kehittymiseen tasa-arvon ja koulutuksen edelläkävijämaaksi. Canth oli heikkojen puolestapuhuja ja epäkohtien esiintuoja, joka puolusti naisia ja köyhiä paitsi teoksissaan niin myös käytännössä.

Canth oli myös aikansa merkittävimpiä kirjailijoita ja hänen näytelmiään esitetään edelleen. Canthin näytelmät edustavat tyylipuhdasta realismia ja niiden aiheet ovat selkeän osoittelevia ja kantaaottavia.

Canth oli myös uraauurtava naisasianainen ja yhteiskunta-aktiivi. Canthin Kanttila-talon Minnan salongissa kokoontui säännöllisesti taiteilijoita ja yhteiskunnallisia vaikuttajia puhumassa uusista tieteellisistä ja taiteellisista suuntauksista.

Minna Canthin päivää juhlitaan 19.3. Hän on ainoa suomalaisnainen, jolla on oma liputuspäivä.

Monia juhlallisuuksia

Minna Canthia juhlistetaan tänään monin tavoin.

Minnan patsas seppelöitiin jo aamulla Minna Canthin puistossa Kuopiossa ja Minna Canthia muistettiin myös hänen haudallaan.

Suomen Rahapaja on julkaissut Minna Canth ja tasa-arvo -juhlarahan. Raha on kuvanveistäjä Reijo Paavilaisen suunnittelema. Rahan tunnuspuolella on esitetty toinen puoli naisen kasvoista ja sen yli kulkeva käsialakirjoitus kuvaavat Canthin esiintuomia naiskohtaloita ja hänen runsasta näytelmäkirjallisuuttaan.

Arvopuolelle on kuvattu neula, jonka naissymbolimerkin muotoisesta silmästä kulkee Minna Canthin kritisoivien tekstien niin sanottu punainen lanka, muodostaen tasa-arvokuvion.

Helsingissä puolestaan Minna Canthin päivän kunniaksi järjestettävä ”Miehet ja tasa-arvo" - seminaari kokoaa ensimmäistä kertaa yhteen Suomessa toimivia aktiivisia miesjärjestöjä, jotka tekevät töitä tasa-arvoisemman tulevaisuuden puolesta.

Lähteet: YLE Uutiset