Kontiolahden koiratähdet seikkailevat Roskisprinssissä

Kontiolahdella asustelee viisi tulevaa elokuvatähteä. Kaikki viisi tekevät debyyttiroolin Raimo O. Niemen Roskisprinssi -nimisessä elokuvassa. Kyseessä on viisi berninpaimenkoiraa, jotka jakavat Jesse James -nimisen koiran roolin.

koira
YLE / Milla Holm

Moni saattaa pohtia miksi elokuvaan tarvitaan näin monta koiraa yhtä roolia varten. Koirien koulutuksesta Tuire Kaimion kanssa vastaava Miia Kantinkoski selvittää syyn.

- Koirat osaavat tehdä erilaisia tehtäviä ja ne ovat eri luonteisia. Kun halutaan koira, joka on hyvin iloinen niin käytetään kuvauksiin sellaista koiraa. Jos taas on tilanne, jossa koira on vihainen, käytetään sellaista koiraa joka on vähän myrtsimpi.

Irene Turusen berninpaimenkoiraurokset Renzo ja Etro vastaavat elokuvassa niistä roolisuorituksista, joissa koirat näyttelevät vihaista.

- Minulta löytyy varmaan se myrtsi ja ärtsy tai sellainen koira, josta näitä tunteita saa irti. Ja myös sellainen koira, joka valmiiksi osaa paljon erilaisia käskyjä.

Riitta Vatasen tyttökoirista Lippe osaa jonkin verran temppuja ja on jo kouliintunut kuvauskohde. Kesällä kuvauksiin mukaan tuleva Ditte puolestaan osaa uida ja kantaa esineitä sekä tehdä käskystä temppuja. Viidentenä koirana elokuvanteossa on mukana Riitan omistama Konsta-poika, joka asuu Tarja Karttusen luona.

Pitkät kuvauspäivät ovat raskaita niin ihmisille kuin myös koirille, joten tämänkin takia on hyvä että koiria on mukana useampi.

- Yksi koira ei jaksa tehdä niin paljon hommia mitä elokuvanteko vaatii, toteaa Miia Kantinkoski.

Roskisprinssi-elokuvassa koiranäyttelijän täytyy osata näyttää erilaisia arkielämään liittyviä tunteita, iloa, surua ja riemua. Mitään temppuja koirien ei tarvitse tehdä, sillä ei Jesse James ole mikään sirkuskoira vaan tavallinen tunteva kaveri, paljastaa Miia Kantinkoski.

Koirien elokuvakokemuksesta on omistajille kenties hyötyä tulevaisuudessa. Miia Kantinkosken mukaan elokuvanteossa koirat tottuvat kaikenlaiseen vilinään. Kuvausten jälkeen niiden kanssa voi mennä minne vain, eikä mikään hätkäytä niitä.

Ja entäs se palkka? Kyllä koiratähdet elokuvanteosta saavat jotain kokemusten lisäksi. Palkaksi koirat ovat päässeet herkuttelemaan HK:n sinisellä, maksalla, hirvenlihalla ja muilla herkkupaloilla. Ja hyvin on kelvannut!

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Milla Holm