Routatuhoista tulossa suuria

Lahti varautuu keskimääräistä suurempiin routavaurioihin. Ensimmäisiä halkeamia onkin jo paikattu, jotta maakerroksiin ei pääse valumaan lisää vettä lumien sulaessa. Routakorjauksiin Lahti on varannut tälle vuodelle 250 000 euroa. Kesällä laajempia routakorjauksia jatketaan Kytölän, Nikkilän ja Ahtialan alueilla.

routa
Pyöräilijän on syytä pitää silmät auki Lahden Eteläisen Rengastien ja Helsingintien risteyksen lähettyvillä. Pyörän mentävää aukkoa jatkuu metrikaupalla.YLE / Markku Lähdetluoma

Routa on nyt ennätyksellisen syvällä, paikoin yli kolmessa metrissä, kun keskimääräinen routasyvyys näillä leveysasteilla normaalitalvena on 1,7 metriä. Lahdessa varaudutaankin keskimääräistä suurempiin routavaurioihin. Eniten routatuhoihin vaikuttaa kuitenkin se miten kevät etenee.

Mikäli lumi sulaa vähitellen ja ilma pysyy kuivana, niin routatuhot jäävät pienemmiksi. Sateet ja nopea lämpeneminen yöpakkasineen puolestaan lisäävät routavaurioita.

Lahden ylläpitovalvoja Jani Tuhkanen kertoo, että routavaurioiden ehkäisyssä tärkeintä on nopeus. Heti kun halkeama havaitaan, niin se pyritään juottamaan kiinni, mikäli vain sää sallii suurempien tuhojen estämiseksi.

Tienkäyttäjän oltava valppaana

Tälläkin hetkellä routapaikkauksia tehdään kovaa vauhtia, sillä muutama lämmin päivä sai veden virtaamaan ja rikkomaan nopeasti katujen paljaita pintoja uusien pakkasten myötä. Yksi vakiokohteista on Möysän kiertoliittymä. Möysän ympyrän paikkaus onkin varma kevään merkki, ylläpitovalvoja Jani Tuhkanen kertoo. Siellä liikennemäärät ovat sen verran suuret.

- Tossa kun tuli ensimmäiset plussakelit niin se hajos heti, että tuli reikää reiän viereen. Uusia reikiä syntyi koko ajan. Se on toi vesi mikä sen hajottaa, kun se pääsee sinne asvaltin alle ja jäätyy, niin se hajottaa sen. Ennakoinnissa on että routavaurioita tulisi normaalia enemmän, Tuhkanen ennustaa.

Tienkäyttäjälle kevät routakarikoineen on hankalaa aikaa. Liikenteessä saa olla valppaana niin ratin takana, käypäläisenä kuin pyöräilijänäkin.

Lähteet: YLE Lahti / Markku Lähdetluoma