"Rovaniemen teatteri tuoksuu maakunnalle"

Kirjailija Oiva Arvolalla ja näyttelijä Paavo Takkisella on lämpimiä muistoja Rovaniemen teatterista. Heidän mielestä lappilaisuus ja vahva paikallisuus ovat Rovaniemen teatterin vahvuuksia.

Oiva Arvola (Kirjailija)
Oiva Arvola
Kirjailija Oiva Arvola kirjoitti Rovaniemen teatterille tekstejä 1960- ja -70-luvulla.YLE / Jorma Korhonen

Oiva Arvola muistelee, että teatterin alkuaikoina tehtiin hyvin monimuotoisia esityksiä.

- Kyllä kokonaisuus oli varsin vaihteleva. Pyrittiin tyydyttämään vähän sitä sun tätä ja suosiokin vaihteli sen mukaan, Arvola sanoo.

Esityksistä Arvolalle on jäänyt mieleen muun muassa Mika Waltarin Noita palaa elämään - näytelmä ja My Fair Lady - musikaali.

Oiva Arvola kirjoitti yhdessä Jorma Eton kanssa teatterille muun muassa menestysnäytelmän Helvetin 16. Sitä esitettiin 1960-luvulla kaksi vuotta.

- Kabareen erikoisuus oli siinä, että esityksissä sketsit vaihtuivat sitä mukaa mitä valtakunnassa tapahtui, Arvola muistelee.

Arvolan mukaan silloiseen pieneen teatteriin mahtui yleisöä 60-70 henkeä.

Näytelmien kirjoittamisen lisäksi Arvola teki myös teatteriarvosteluja.

- Jäljestä päin on joutunut ajattelemaan, että onko sitä ollut vähän turhankin terävä ja armoton arvostelija, Arvola miettii.

Kariniemen Salakaato oli suurmenestys

Näyttelijä Paavo Takkinen tuli Rovaniemen teatteriin vuonna 1975 ja teki siellä uraa 33 vuotta.

- Silloin kun kaikki meni nappiin, oli kuin paratiisissa olisi ollut. Mutta se politisoitumisen kausi oli kamalaa, se oli ihan hirveetä, sitä ei viitsi edes muistella, Takkinen sanoo.

Kun Lappia-talo valmistui vuonna1975, teatterin avajaisnäytöksenä oli Annikki Kariniemen Salakaato.

- Sitä esitettiin kaksi vuotta ja jokainen näytös myös maakunnassa oli loppuunmyyty, ja olisi mennyt vaikka toiset kaksi vuottakin vielä. Televisioonkin se tehtiin, Takkinen muistelee.

- Toinen, jossa minä pääsin esiintymään vähän laajemmin oli Mozartista kertova Amadeus. Myös kaikki Molieren teokset ovat jääneet mieleen, ne ovat puhdasta näyttelijätaidetta.

Rovaniemen teatteri on Takkisen mukaan aina ollut ihmisläheinen ja maanläheinen paikallisine aiheineen.

- Teatteri on kunnostautunut maakunnallisilla aiheilla. Siinä mielessä Rovaniemen teatteri tuoksahtaa maakunnalle, Takkinen sanoo.

Lähteet: YLE Lappi