1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lapin lääni

Reilut sata naista selviytymisleirille Lappiin

Reilut sata naista ympäri Suomea on tullut harjoittelemaan luonto- ja maastotaitoja talvisiin Lapin oloihin. Naisten Valmiusliiton toteuttama valtakunnallinen naisten NASTA-harjoitus "HANKI 2010" alkoi perjantaina Rovaniemellä Rovajärven harjoitusalueella.

Lapin talvioloihin harjoittelemaan tulleet osallistuivat harjoituksen avajaisiin sotilaallisen tapaan kolmiriviin järjestäytyneenä. Kuva: YLE/Jarmo Honkanen

Naisten Valmiusliitto ry on järjestänyt NASTA-harjoituksia jo vuodesta 1998 lähtien, aina kaksi vuodessa. HANKI 2010 on järjestyksessään 25. harjoitus. Valtakunnalliset harjoitukset ovat kaikille avoimia, eivätkä vaadi kuulumista liiton jäsenjärjestöihin.

Harjoituksiin osallistuu kaikkiaan 137 naista, joista noin kaksi kolmasosaa on Oulun eteläpuolelta. Lappilaisia heistä on vain kourallinen. Harjoituksen nuorin on 17 ja vanhin 71-vuotias. Naiset ovat ottaneet Lapissa järjestettävän harjoituksen innolla vastaan.

HANKI 2010 -harjoituksen johtajan Hannele Simosen mukaan ensimmäiset naiset tulivat harjoitusalueelle jo torstai-iltana vaikka harjoitus alkoi virallisesti vasta perjantaina.

Harjoitus tarjoaa naisille kolme erilaista kurssia. Kukin osanottaja keskittyy kuitenkin vain yhteen kurssiin viikonlopun aikana. Johtokoulutuksen lisäksi taitoja kartutetaan Lapin luonto- ja maastotaitokurssilla sekä harjoitellaan leiriolosuhteissa kodin turvallisuusolosuhteita.

- Heitä opetetaan ottamaan huomioon Ikääntymisen tuomat haasteet leirioloissa. Lapin luonnosta meillä on koulutusta muun muassa hypotermiasta, moottorikelkkailusta, ensiavusta, pelastautumisesta, kertoo harjoituksen johtaja Hannele Simonen.

Lapin olot eivät pelota

Pohjanmaalta harjoitukseen tulivat parikymppiset naiset Hanna-Kaisa Lehtiniemi Seinäjoelta ja Pada Martina Laihialta.

Molemmilla naisilla on partiotausta, joten luonnossa on totuttu selviytymään jo nuorena. Lisäksi Padalla Lapin lumo on jo lähes veressä, koska ukki asuu Sodankylässä.

Hanna-Kaisa on Lapissa kyllä matkustellut, mutta ei ole koskaan yöpynyt Lapissa maastossa. Hän kertookin odottavansa maasto-olosuhteissa yöpymistä innolla. Naiset eivät kuitenkaan Lapin kevätpakkasia pelkää.

- Mitä pakkasia, nythän on vain viitisentoista astetta pakkasta, uhoaa Pada.

- Niin, tarpeeksi vaan vaatetta päälle niin hyvin tarkenee, säestää Hanna-Kaisa Lehtiniemi.

HANKI 2010 -harjoitus toteutetaan Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen koulutuksena. Harjoitus loppuu sunnuntaina.