Vanhanen vaatii nollatoleranssia rasismiin

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ottaa voimakkaasti etäisyyttä rasistisiin mielipiteisiin. Vanhanen vaati YLE Radio Suomen Pääministerin haastattelutunnilla ensi kevään eduskuntavaaleihin nollatoleranssia rasismiin. Samalla hän vakuutti koko hallituksen tukevan tappouhkauksia saaneen maahanmuuttoministerin Astrid Thorsin (r.) linjaa.

talous
Matti Vanhanen pöydän ääressä haastateltavana
YLE

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) puuttui Pääministerin haastattelutunnilla Suomessa vellovaan kriittiseen maahanmuuttokeskusteluun. Vanhanen vaati ensi kevään eduskuntavaaleihin nollatoleranssia rasismiin.

- Eduskuntavaaleissa pitää kaikkien puolueiden tehdä rasismista korostetun voimakas irtiotto, Vanhanen sanoi.

Hänen mielestään yhdenkään puolueen ei pidä suvaita ehdokkaiden rasismia edes rivien välissä.

Vanhanen ilmaisi myös tukensa tappouhkauksia saaneelle maahanmuuttoministerille Astrid Thorsille (r.). Pääministeri ihmetteli, miksi julkisuudessa on vaadittu yksittäisiä ministereitä tukemaan Thorsia. Hänen mielestään on itsestään selvää, että koko hallitus tukee Thorsin linjauksia.

- Thors noudattaa koko hallituksen ohjelmaa, ja hänellä on kaikkien ministereiden tuki, Vanhanen sanoi.

Vanhanen on valmis myös keskustelemaan ulkomaalaislain muuttamisesta kohua herättäneiden viime aikaisten karkotuspäätösten jälkeen. Maahanmuuttoministeri Astrid Thors on kutsunut eduskuntaryhmät neuvottelemaan asiasta ensi kuun alussa. Vanhasen mielestä samalla täytyy kuitenkin pitää mielessä, ettei perheenyhdistämistä avata liiaksi.

- Useilla lapsilla on neljä isovanhempaa. Tämä ei koske vain mummoja, Vanhanen muistuttaa.

Vanhanen ei kuitenkaan halunnut ottaa suoraan kantaa egyptiläisen ja venäläisen isoäidin kohtaloon. Hän muistutti, että lakia tulkitsee Suomessa Korkein hallinto-oikeus eivätkä poliitikot.

Lähteet: YLE Uutiset / Jyri Rantala