1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle-vero

Vistbacka ja Wideroos ihmettelevät mediamaksun hautaamista

Mediamaksun hylkäämistä kummastellaan, sillä vielä vuosi sitten oltiin mediamaksun kannalla yksimielisinä. Muutoksen syyksi arvellaan sekä tulevia vaaleja että lobbareiden onnistunutta työtä. Vaasalaiskansanedustajat jättivät asiasta yhteisen kannanoton.

Yle-vero
Yleisradion linkkitorni ja antenneja etualalla. Taustalla sininen taivas.
Touko Yrttimaa / Yle

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja alajärveläinen Raimo Vistbacka on harmissaan YLEn rahoituspäätöksen lykkääntymisestä. Lintilän työryhmässäkin mukana ollut Vistbacka ihmettelee mediamaksun hautaamista, sillä siitä oltiin vuosi sitten yksimielisiä ja myös ministeri Suvi Linden kehui vuolaasti työn tuloksia.

Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ulla-Maj Wideroos kertoo ryhmänsä olleen loppuun asti Lintilän työryhmän eli mediamaksun takana. - Pöytä on nyt puhdas ja mallit analysoidaan jälleen kerran uudelleen, sanoo Wideroos, joka oli selvästi nyreissään tapahtuneista käänteistä.

- Tilanne on sikäli omituinen, sillä Lintilän työryhmä analysoi kaikki vaihtoehdot ja mallit. Nyt lobbarit olivat liikkeellä ja onnistuivat. Ongelmaksi muodostuivat edessä olevat vaalit, kiteyttää Vistbacka.

Vaasalaiskansanedustajat pettyivät Yle-päätökseen

Vaasalaiset kansanedustajat Håkan Nordman (rkp) ja Miapetra Kumpula-Natri (sd.) ovat pettyneitä, etteivät eduskuntaryhmien puheenjohtajat päässeet tänään yhteisymmärrykseen YLE:n rahoituksen uudistamisessa.

- Jokainen epävarma vuosi heikentää Yleisradion taloutta ja antaa työntekikjöille signaalia heikosta omistajaohjauksesta. Ylen rahoituksen epävarmuus heijastelee heti esimerkiksi alueelliseen toimintaan. Suomen ja ruotsinkielinen alueellinen radio- ja televisiotoiminta eivat kestä karsimista, sanovat kansanedustajat Kumpula-Natri ja Nordman.

- Mediamaksu olisi vaatinut oikeudenmukaisuuden vuoksi hiomista, kansanedustajat toteavat. Käytännössä eduskuntaryhmien puheenjohtajien päätös tarkoittaa, että Lintilän työryhmän esittämä YLE-maksu tullaan lopullisesti hautaamaan. Toistaiseksi YLE:n rahoitus tullaan hoitamaan nykyisellä televisiomaksulla.

Kumpula-Natri ja Nordman kummastelevat, kuinka viestintäministeri Linden (kok.) vetämä hanke on onnistunut sekoittamaan YLE:n lähivuodet. Nyt YLE:n rahoituksen uudistaminen siirtyy seuraavalla hallituskaudelle. Eduskuntaryhmät päättivät turvata YLEn rahoituksen nykyisessä laajuudessaan.

Päätös seuraavalle hallitukselle

Ylen rahoituksesta päättäminen siirtyy seuraavalle hallitukselle ja Vistbackan mukaan vasta vuoden 2011 syksylle. Toistaiseksi YLEn toiminta rahoitetaan nykyisellä televisiolupamaksujärjestelmällä.

Eduskuntaryhmät puivat YLEn rahoitusta tiistaina. Kokouksessa yritettiin vielä saada sopua koskien Lintilän työryhmän aukirevittyä ehdotusta. Lintilän vetämä parlamentaarinen työryhmä esitti viime huhtikuussa televisiomaksusta luopumista ja siirtymistä kotitalouskohtaiseen mediamaksuun.

Viestintäministeri Suvi Lindén (kok.) päätti toissa viikolla siirtää koko lain valmistelun seuraavalle vaalikaudelle. Hänen mukaansa uudistuksella ei ollut riittävää parlamentaarista tukea.

Lähteet: YLE Pohjanmaa

Lue seuraavaksi