1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pilkintä

17-vuotias Elli on huippunarraaja

Pilkkiminen on poikien ja pappojen laji. Tämän väitteen todistaa vääräksi viitasaarelainen 17-vuotias Elli Paananen, joka on tuore alle 18-vuotiaiden pilkkimisen Suomen mestari.

pilkintä
T:mi Lauri Salminen

Elli on harrastanut pilkkimistä pienestä pitäen. Ensituntuman hän otti lajiin ryömimällä kairausreiän äärellä.

- Isän mukana olen yksivuotiaasta lähtien käynyt kisoissa, toteaa nuori kalastajamestaritar ja sanoo, että pilkkimisen viehätyksen voi tiivistää kolmeen asiaan.

- Hauskaa olla pihalla, saada kaloja ja voittaa pojat!

Ellin mukaan ehdottomasti paras aika pilkkimiselle on kevät. Juuri näihin aikoihin voi nauttia kalojen narraamisesta eniten, kun lumi sulaa jäältä ja auringosta tarttuu ihon pintaan rusketusta.

Ruoka-ala nappaa nuorta naista

Harva nuori nainen on yhtä vannoutunut kalastuksen ystävä kuin Elli. Hän kertoo, että on hienoa, kun voi pilkkimällä ja onkimalla hankkia itse itselleen ruokaa. Ruuasta saattaa tulla myös nuoren naisen ammatti. Elli suorittaa parhaillaan Viitasaarella kaksoistutkintoa eli käy lukiota ja catering-linjaa ammattikoulussa.

- Ehkä kotitalouden opettaja olis semmonen kiva ammatti. Tuo keittiöpuoli on lähellä sydäntä ja kalasta teen aina ruokaa, jos saan esimerkiksi isompia ahvenia.

Ellin mielestä ahven on herkullisinta sipulin kera pannulla paistettuna - sekaan vielä hyppysellinen kalamaustetta. Kalakeittoonkin ahven kyllä käy. Ellin reseptissä siihen tarvitaan lisukkeeksi perunoita, kasviksia ja liemeen tulee hyvä maku, kun lorauttaa sekaan juustokermaa.

Kova työ tuo tulosta

Ahti ei suo aina antejaan, vaikka kuinka kalastajat toivottavat toisilleen kireitä siimoja. Ellin mukaan saalista saa vain kovalla työllä.

- Ei sitä kalaa tule, jos vaan istuu paikallaan. Pitää tehdä reikää ja liikkua kovasti ja koettaa eri onkivälineitä. Pilkkimisessä alkuun pääsee hyvin ihan normaaleilla välineillä, mutta jos rupee harrastamaan enemmän, niin sitten on eri keleille kairanterät ja onkiakin joka lähtöön.

Ellillä onkia on parikymmentä, ja pilkkejä niin paljon, että määrää ei osaa edes sanoa. Kotijärvessään Keiteleessä Elli suosittelee ahvenen narraamiseen messinkipilkkiä ja keltaoranssia mormuskaa.

Talvella pilkitään ja kesällä ongitaan

Tänä keväänä Ellillä on vielä edessään seuran mestaruuskisat ja maajoukkuekarsinnat.

- Yritän nyt kuudetta kertaa maajoukkueeseen. Pohjoismaiden mestaruushan minulla jo on plakkarissa, ja se on iso juttu.

Vaan mitä tapahtuu, kun jäät sulavat ja kesä koittaa? Tuleeko nuorelle naiselle pilkkimistä ikävä?

- Kesällä käyn rantaongella ja onkikisoissa ja SM-kisoissa silläkin puolella. Onhan se aika painotteinen tuo onkiminen mun elämässä, mutta se on vaan niin hauskaa.

- Kannattaa ainakin kokeilla. Siihen kun uppoutuu, niin kyllä se lähtee menemään, mulle kävi niin. Siinä saa kavereitakin.

Elli kehuu, että pilkkiminen on joka sortin puolesta hyvä laji.

- Vaikka jotkut sanoo, ettei siinä tarvii kun istua, mutta kyllä se urheilusta käy, painottaa nuori pilkkimestari.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Virpi Kotilainen, Heli Kaski

Lue seuraavaksi