1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Suomalaistutkijat tyrmäävät väitteet turhista rintasyöpäseulonnoista

Suomalaistutkijat tyrmäävät äskettäin julkaistun tanskalaistutkimuksen rintasyöpäseulontojen turhuudesta. Suomen syöpärekisterin mukaan viisi-kuusikymppisenä seulonnoissa käyvien naisten kuolleisuus rintasyöpään vähenee neljänneksellä.

Kuva: YLE

Tanskalainen tutkijaryhmä hämmensi tällä viikolla uskoa rintasyöpäseulontoihin leimaamalla ne hyödyttömiksi. Tutkijat väittävät, että kuolleisuusluvut ovat kutakuinkin samoja kävipä nainen seulonnoissa tai ei. Suomessa joukkotarkastusten arvioidaan vähentävän kuolleisuutta neljänneksellä.

- Meillä Suomessa tutkimukset toteutetaan yksilökohtaisesti seulontarekisterin ja syöpärekisterin avulla , jolloin päästään huomattavasti luotettavampiin tutkimusasetelmiin. Tässä kyseisessä tutkimuksessa otettiin yksiomaan väestön yleisiä rintasyöpäkuolleisuustrenditietoja, joukkotarkastusrekisterin tutkimusjohtaja Ahti Anttila sanoo.

Tanskassa seulonnat ovat uutta ja niistä on kiistelty kymmenen vuoden ajan. Kansainvälisessä tiedeyhteisössä tanskalaisväittämille ei ole annettu arvoa.

Syy on tässä: Joukkoseulontaan tullut nainen sai kaksi vuotta sitten puhtaat paperit, nyt syöpä on ehtinyt kasvaa 2,5-senttiseksi ilman, että potilas on tuntenut oireita. Tuhannesta seulotusta naisesta löytyy kuusi syöpää.

Rintasyöpiä todetaan koko ajan lisää, mutta niihin kuollaan yhä harvemmin, sanoo tutkimusjohtaja Ahti Anttila.

- Syöpäseulonnat ovat yksi tekijä omalta osaltaan, mutta myös rintasyöpähoitojen hoito ja muun varhaisdiagnostiikan kehitys.

Suomalaiset ovat perinteisesti suhtautuneet myönteisesti joukkotarkastuksiin. Kun kotiin tuleva kirje kertoo, että tulos on normaali, turvallisuuden tunne kasvaa. Joukkotutkimusrekisterin tutkimusjohtaja Ahti Anttila pelkää, että brittiläisessä lääkärilehdessä julkaistu tanskalaistutkimus muuttaa asenteita.

- Nää aikaisemmat kiistelyt on jo jonkun verran vaikuttaneet. Joissakin maissa on lievästi seulontoihin osallistuminen vähentynyt.