Tutkija esittää työaikojen muuttamista vuodenaikojen mukaan

Kesäaikaan siirtyminen on täysin turhaa, ja sen sijaan tulisi muuttaa työaikoja vuodenaikojen mukaan, väittää tutkija.

Kotimaa

Ylilääkäri Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ehdottaa Lapin Kansassa ja Satakunnan Kansassa, että siirryttäisiin kesä- ja talvityöaikoihin. Tämä tarkoittaisi, että talvisin työpaikoilla tehtäisiin pari tuntia lyhyempää työpäivää ja kesäisin vastaavasti pitempää työaikaa.

Partonen sanoo, että lyhyen työpäivän ansiosta ihmiset voisivat olla talvella ulkona valoisaan aikaan. Hän toteaa, että lyhyempi työpäivä antaisi lisäksi mahdollisuuden pitkiin yöuniin talvisin, jolloin luonnollinen unentarve on kaikkein suurin.

Lyhyempään työpäivään siirryttäisiin syyskuussa ja pidempään päivään palattaisiin jälleen maaliskuussa. Partonen uskoo, että järjestelyllä olisi todellisia vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin.

Partonen huomauttaa, että kesäaikaan siirtyminen muuttaa unen kevyemmäksi ja katkonaisemmaksi. Huono unenlaatu voi näkyä 3 - 5 työpäivää, mutta monella ongelmat jatkuvat pidempäänkin. Hän arvioikin, että kellonsiirrolla ole saatu aikaan sitä hyötyä, mitä on haettu.

Kesäaikaan siirrytään ensi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Kelloja siirretään tunti eteenpäin aamuyöllä kolmelta.

Lähteet: YLE Uutiset