Isoäitien käännytysten toimeenpano keskeytetty

Egyptiläisen ja venäläisen isoäidin käännytysten toimeenpano on keskeytetty. Poliisiylijohtaja Mikko Paatero kertoi asiasta YLE Uutisille keskusteltuaan käännytysten toimeenpanosta vastaavien poliisipäälliköiden kanssa torstaina.

Kotimaa

Paateron mukaan painavin syy käännytysten toimeenpanon keskeyttämiselle on lain mahdollinen muuttaminen kevään aikana.

- On selvästi todettu, että lakia ollaan muuttamassa siten, että inhimilliset syyt otetaan huomioon yksittäistapauksissa. Sitä taustaa vasten olisi epäloogista kiirehtiä käännytyksiä, Paatero toteaa.

Poliisin omien ohjeiden mukaan käännytys on aloitettava välittömästi. Lainsäädännössä yksiselitteisiä vaatimuksia ei ole asetettu.

- Omia ohjeitamme voimme toki tulkita, kuten parhaaksi katsomme. Poliisin on osaltaan priorisoitava toimenpiteet ja otettava huomioon myös inhimilliset tekijät, Paatero sanoo.

Hän huomauttaa, että maasta poistettavia on Suomessa tällä hetkellä noin 500 eikä näiden isoäitien tarvitse olla jonossa ensimmäisinä.

Toinen syy käännytysten keskeytykselle on, että käännytyspäätöksen saanut venäläinen isoäiti on hakenut uutta oleskelulupaa. Paateron mukaan päätöksessä painoi myös Korkeimman hallinto-oikeuden presidentin Pekka Hallbergin tuki käännytysten keskeyttämiselle.

Maahanmuuttovirasto päätti maaliskuun alussa enemmistöpäätöksellä käännyttää egyptiläisen vuonna 1945 syntyneen ja venäläisen vuonna 1928 syntyneen isoäidin Suomesta.

Lähteet: YLE Uutiset