1. yle.fi
  2. Uutiset

Kansallisteatteri tarjoilee pureskeltavaa kristinuskosta ja seksuaalisuudesta

Kansallisteatteri tarttuu ajankohtaiseen aiheeseen. Tänään perjantaina saa kantaesityksensä Heini Junkkaalan näytelmä Kristuksen morsian. Sen ruotii muun muassa kristinuskon suhdetta homoseksuaalisuuteen.

kulttuuri

Suomen Kansallisteatteri sohaisee ampiaispesää. Teatterin sivunäyttämölle, Omapohjaan, on valmistunut päivänpolttava näytelmä Kristuksen morsian. Se kertoo kristinuskon monimutkaisesta ja ongelmallisesta suhteesta ihmisen sukupuoleen ja seksuaalisuuteen.

Aihe on tuttu kirkollispolitiikasta, jossa naispappeuden vastustus, homoparien siunaaminen ja sukupuolenkorjaukseen ryhtynyt kirkkoherra ovat nostattaneet tunteita.

Pakassa on mistä jakaa, mutta näytelmäkirjailija Heini Junkkaala, 34, on kaivanut omat kokemuksensa nuoruudestaan viidesläisen herätysliikkeen riveissä.

– Kaikkein suurin haaste oli ymmärtää miten näin henkilökohtainen aihe löytää muotonsa.

Eroon homoudesta

Näytelmän päähenkilö Marion on menossa naimisiin naisystävänsä kanssa, mutta jumala ottaa häneen yhteyttä. Uskoon tullut Marion kokee, että hän voi ja hänen pitää eheytyä homoseksuaalisuudesta. Tukea ajatuksilleen hän löytää kirkon fundamentalistien parista.

– Jotkut sanovat, että homoseksuaalisuus on triviaali kysymys. Miksi vuodesta toiseen luterilaisessa kirkossa keskustellaan siitä. Itse kuitenkin ajattelen, että siinä kiteytyy polttava kysymys kristinuskon suhteesta sukupuoleen ylipäänsä.

Kristuksen morsiamen ohjaa Saana Lavaste. Hän on tehnyt aiemmin töitä pääasiassa maakuntateattereissa. Lavaste on myös yksi tamperelaisen Teatteri Siperian perustajajäsenistä.

Ohjaajana hän löytää Kristuksen morsiamessa yhtäläisyyksiä Liisa ihmemaassa -satuun.

– Näytelmässä sekoittuvat satu, fantasia, uni ja uskonnolliset elementit. Oma suhteeni fundamentalismiin on sellainen, että voin ymmärtää sen tarpeen olla varma jostakin. Tässä maailmassa se on kuitekin jollain tavalla mahdotonta. Se menee aina maagisen ajattelun puolelle, Lavaste pohtii.

Fundamentalisti tarvitsee vihollisen

Kristuksen morsian esittää väitteen, että ihminen tarvitsee turvakseen viholliskuvia. Ja että vihollisen määrittämisessä on fundamentalismin ydin.

– Ajattelen itse niin, että fundamentalismi on jotain sellaista, joka syntyy sosiaalisessa tilanteessa ja jonkinlaisessa sosiaalisessa kauhussa. On vaikea kestää sitä, että toinen ihminen on erilainen kuin minä, ja ajattelee vielä eri tavalla, Junkkaala toteaa.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko sai hiljattain uuden arkkipiispan, Kari Mäkisen, joka kannattaa muun muassa homoparien siunaamista. Sekä se että kiista naispappeudesta ovat kuitenkin yhä ratkaisematta kirkon sisällä.

Luterilaisen kirkon fundamentalistit ovat puolestaan linnoittautuneet Luther-säätiöön, jonka vastavihitty piispa Matti Väisänen taistelee sekä homoseksuaalisuutta että naispappeutta vastaan.

Näytelmä Kristuksen morsian on Heini Junkkaalan tuorein näytelmä. Sen päädramaturgina on toiminut Kansallisteatterin väistyvä pääjohtaja Maria-Liisa Nevala.

Junkkaalan aiempi näytelmä Kymmenen tikkua laudalla (2008) on ehdolla Pohjoismaisen näytelmäkirjailijapalkinnon saajaksi tänä vuonna.

Lähteet: YLE Uutiset/Jonni Aromaa

Lue seuraavaksi