1. yle.fi
  2. Uutiset

Vilja vihertää nopeammin kuin rairuoho

Rairuohon kanssa on jo kiire, mutta vehnää tai ohraa kylvämällä voi vielä saada vihreää pääsiäiseksi.

heinäkasvit
Keltainen tipu kurkistaa vihreän rairuohon seasta.
Arja Lento / Yle

Vastikään oloneuvoksen päiville siirtynyt puutarhaneuvos Aarno Kasvi suosittelee viljojen kasvattamista rairuohon sijaan.

- Luultavasti viljat olisivat nopeampia, vehnä, ohra tai ruis voivat olla nopeampia, jos ne pidetään tasakosteassa ja pimeässä. Ne itää nopeammin ja niistä voi leikata vieläpä yläosan voileivän päälle.

Pääsiäinen on enää päivien päässä, joten kiirettä pitää, jos vielä elättää toivetta vihreästä heinälautasesta, johon voi pääsiäistipuja asetella. Aarno Kasvi kuitenkin tietää, miten viljojen kasvamista voi nopeuttaa.

- Ne täytyy kerta kaikkiaan narrata liikkeelle. Yli viisitoista astetta, mutta ei yli kaksikymmentä lämpöastetta pitäisi olla, komero voisi olla hyvä. Niiden pitää olla myös tasakosteassa ja pimeässä. Ne saa olla pimeässä tuuman pituuteen saakka, opastaa Aarno Kasvi.

- Kostealla pohjalla olevat jyvät voi vielä peitellä kuivalla talouspaperilla. Se voi nopeuttaa juurtumista, hän jatkaa.

Perinteinen rairuoho on ollut vain pääsisäiskoriste, mutta ohraa tai vehnää kasvattamalla voi monipuolistaa omaa ruokavaliotaan.

- Leivän päälle ja salaatteihin, niitä voi ripotella myös valmiiseen soppaan tuomaan vitamiineja, valaisee puutarhaneuvos Kasvi.

- Ajattele vaikka valkoposkihanhia. Ne syövät koko ajan vain heinänpiippaa ja parissa kuukaudessa ne kasvattavat painoaan kilokaupalla, pelkästään heinällä. Tuollaisessa itävässä heinässä on suunnattoman paljon hyviä aineita, jotka sopivat myös ihmiselle, Kasvi jatkaa.

Lähteet: YLE Lahti / Vihtori Koskinen

Lue seuraavaksi