1. yle.fi
  2. Uutiset

Hormonit hyrrää – anna palaa

Kevättä rinnassa! Hyrräävistä hormoneista kannattaa iloita, kehottaa parisuhdeterapeutti.

hormonit
YLE / Touko Yrttimaa

Kevät ja lisääntynyt valo vaikuttavat ihmisiin monella tavalla. ”Hormonit alkavat hyrrätä”, niin sanotaan ja uskotaan, mutta pitääkö se paikkansa ?

Kyllä se pitää paikkansa, sanoo rovaniemeläinen parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Paula Yliniemi. Useat tutkimuksetkin tukevat väitettä. Esimerkiksi melatoniinin vaikutus on pimeänä aikana runsaampi ja kun valon määrä kasvaa myös seksuaalinen halukkuus lisääntyy.

- Ei se kansansanonta ”kevättä on rinnassa” aivan tyhjästä tule.

Toinen uskomus väittää, että ihmiset harrastaisivat enemmän seksiä pitkän kaamoksen aikana ”peiton alla pimeässä”. Sekin voi pitää osittain paikkansa, kun esimerkiksi joulun aikaan ihmisillä on enemmän vapaata ja silloin tekemisen puutteessa ehkä peuhataan peiton alla.

Toisaalta joulu ja muut lomajaksot ovat usein parisuhteita koettelevia ja ristiriitoja herättäviä. Mutta suomalainen sykli on kuitenkin perinteisesti se, että lapsia syntyy keväällä enemmän kuin muina vuodenaikoina.

- Se kertoo sen, että kesällä ja valoisana aikana meillä harrastetaan seksiäkin. Kun kesää kohti mennään, vaatteetkin vähenee. Ehkä sekin vaikuttaa .

Jos on ”kevättä rinnassa” siitä kannattaa iloita, kehottaa seksuaaliterapeutti. Jos on parisuhteessa ja tuntuu, että haluttaa enemmän, siitä pitää puhua puolisolle.

- Jos on sellaisessa suhteessa, jossa tätä voi iloisesti tehdä, antaa palaa vain.

Lue seuraavaksi