1. yle.fi
  2. Uutiset

Turvallisuuspalvelu: Tekijöillä kytköksiä ääriryhmään

Kuolonuhrien määrä Moskovan metroon tehdyissä pommi-iskuissa on noussut 38:aan. Venäjän viranomaisten mukaan molemmat metrojuniin tehdyt iskut olivat naispuolisten itsemurhapommittajien tekemiä. Turvallisuuspalvelu FSB:n mukaan tekijöillä oli kytköksiä Pohjois-Kaukasuksella toimivaan ääriryhmään.

Ulkomaat
Palomiehet kantoivat pommi-iskun uhria Park Kulturin asemalla Moskovassa huhtikuussa.
Maxim Shipenkov/EPA

Uutistoimisto Interfaxin mukaan Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi myöhään maanantai-iltana, että Venäjä ei ole sulkenut pois pommi-iskujen mahdollisia ulkomaisia kytköksiä.

- Tiedämme, että terroristit ovat hyvin aktiivisia Afganistanin ja Pakistanin rajalla. Monia iskuja on suunniteltu siellä, ja toteutettu muualla, Lavrov sanoi.

Ensimmäinen pommi räjähti Lubjankan asemalla hieman ennen kello kahdeksaa aamulla paikallista aikaa. Räjähdys sattui metrojunan toisessa vaunussa, kun juna oli saapunut asemalle ja junan ovet olivat avautuneet. Ainakin 23 ihmistä sai ensi tietojen mukaan surmansa.

Park Kulturin metroasemalla tehty toinen pommi-isku vaati viranomaisten mukaan ainakin 12 kuolonuhria. Räjähdys sattui noin 40 minuuttia Lubjankan aseman räjähdyksen jälkeen. Molemmat asemat ovat Sokolnizeskajan metrolinjalla.

Iskuissa loukkaantuneista 65 ihmistä on viety sairaaloihin, heistä 30 on vakavassa tilassa, viranomaiset kertovat. Surmansa saaneiden määrä on aamun jälkeen kasvanut, kun vakavasti loukkaantuneita uhreja on menehtynyt vammoihinsa. Loukkaantuneita evakuoitiin asemilta helikoptereilla, sillä liikenne oli pahoin jumissa.

Venäjän lentoasemien turvatoimia on kiristetty iskujen seurauksena.

Metroasema lähellä FSB:n päämajaa

Moskovan pääsyyttäjä Juri Sjomin kertoi, että iskujen tekijät olivat pukeutuneet pommivöihin. Molemmissa tapauksissa räjähdyksen voimakkuus on vastannut noin kolmen kilogramman TNT-latausta. Asemilla tehdyt tutkimukset viittaavat viranomaisten mukaan siihen, että tekijät olivat naisia.

Turvallisuuspalvelu FSB:n mukaan tekijöillä ilmeisesti oli kytköksiä Pohjois-Kaukasuksella toimivaan ääriliikkeeseen. Toistaiseksi mikään ryhmittymä ei ole ottanut vastuuta iskusta. FSB:n johtaja Aleksandr Bortnikov sanoi, että pommit oli täytetty rautaromulla.

Lubjankan metrosasema sijaitsee Punaisen torin lähellä. Aseman yläpuolella sijaitsee Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n päämaja. Niinikään Moskovan keskustassa sijaitseva Park Kulturin asema on puolestaan erittäin vilkas.

Edellinen hyökkäys metroon 2004

Edellinen isku Moskovan metroon tapahtui vuoden 2004 elokuussa. Itsemurhapommittajan tekemässä iskussa kuoli 10 ihmistä. Saman vuoden helmikuussa tapahtuneessa iskussa sai surmansa noin 40 ihmistä.

Venäjän viimeisin vakava attentaatti sattui Pietarin ja Moskovan välisellä rataosuudella marraskussa. Junaan tehdyssä pommi-iskussa kuoli 26 ihmistä.

Moskovan maanalainen kuuluu maailman vilkkaimpiin. Järjestelmä kuljettaa noin seitsemän miljoonaa ihmistä päivittäin.

Länsi tuomitsi iskut

Uhrien joukossa ei ulkoministeriön tietojen mukaan ole suomalaisia.

Suomen valtionjohto esitti surunvalittelunsa Venäjän johdolle pommi-iskujen johdosta. Tasavallan presidentti Tarja Halonen, pääministeri Matti Vanhanen ja ulkoministeri Alexander Stubb ilmaisevat sähkeessään syvän osanottonsa uhrien omaisille.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi, että Yhdysvaltain kansa vastustaa väkivaltaisia ääriliikkeitä yhdessä venäläisten kanssa, ja ilmaisi surunvalittelunsa Venäjän kansalle. Obaman mukaan kavalat iskut "osoittavat välinpitämättömyyttä ihmisten henkeä kohtaan."

EU:n ulkopoliittinen edustaja Catherine Ashton vakuutti EU:n solidaarisuutta Venäjälle. Myös Saksan ja Britannian johtajat ovat tuominneet iskut. Maanantaina Kanadassa koolla olleet G8-maiden edustajat tuomitsivat iskut voimakkaasti.

Lähteet: Reuters, AFP, AP, Itar-Tass, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi