Tuleva arkkipiispa: Luther-säätiön toiminta merkitsee oman kirkon perustamista

Tuleva arkkipiispa Kari Mäkinen katsoo, että Luther-säätiön toiminta merkitsee säätiön oman kirkon perustamista. Ruotsin lähetyshiippakunta vihki runsas viikko sitten säätiölle oman piispan, mikä oli Mäkisen mielestä merkittävä irtiotto evankelis-luterilaisesta kirkosta.

Kotimaa
Kari Mäkinen
Kari MäkinenYLE

A-Studion haastattelussa Mäkinen katsoi, että Luther-säätiön piirissä toimivan uuden piispan Matti Väisäsen olisi parempi erota evankelis-luterilaisesta kirkosta.

- Pidän aika mahdottomana, että Väisänen voisi jatkaa meidän kirkkomme pappina, sanoi Mäkinen.

Väisänen kertoo YLE Uutisille, ettei aio erota evankelis-luterilaisesta kirkosta, sillä se olisi pakenemista.

Kristillisen kirkon paimenet ovat Väisäsen mukaan vanhastaan puolustaneet kristillistä seurakuntaa jopa marttyyriuteen saakka ja todelliset paimenet eivät hänen mukaansa pakene.

- Jos he ottavat pappisviran meidän kirkossamme minulta pois, niin he voivat sen tietenkin tehdä. Ei se muuta minun elämääni oikeastaan millään tavalla, Väisänen sanoo.

Evankelis-luterilaisella kirkolla ja Luther-säätiöllä on merkittäviä opillisia kiistoja. Säätiön edustajien mukaan kirkko ei pelaa enää Raamatun säännöillä.

- Kirkko olkoon kirkko eikä vain jokin tämän maailman peilikuva, joka pitää yllä jotain inhimillistä uskonnollisuutta yhteiskunnassa ja toistelee hengellisillä fraaseilla samoja asioita, joita yhteiskunta muutenkin käsittelee.

- Kirkosta on tulossa valtakunnallisen politiikan ja kunnallispolitiikan jatke, moittii Väisänen.

Väisänen sanoo, että mediassa Luther-säätiöstä on nostettu esille vain naispappeus ja suhtautuminen homoihin. Hänen mukaansa kyse on kuitenkin laajemmin suhtautumisesta Raamattuun.

Lähteet: YLE Uutiset