1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

M. A. Numminen täyttää 70 vuotta

Monitoiminen muusikko M. A. Numminen täyttää tänään perjantaina 70 vuotta. Numminen on rakastettu lasten viihdyttäjä, swing-iskelmien tulkitsija, suomenkielisen rockin pioneeri ja avantgarden esitaistelija.

kulttuuri
M.A. Numminen
M.A. NumminenMika Kanerva

Mauri Antero Numminen syntyi Somerolla 12.3.1940. Nuorena hän ihastui kokeilevaan taidemusiikkiin ja jazziin. Hän teki kokeellisia nykymusiikkinauhoituksia ja toimi rumpalina paikallisissa yhtyeissä.

Populaarimusiikkia Numminen alkoi tutkia 24-vuotiaana. Hän perusti Pekka Gronowin kanssa levy-yhtiön Eteenpäin!, jonka ensimmäinen julkaisu oli Nummisen esikoislevy Hevoset ja minä.

Naukuvasta ja kiekuilevasta äänestä tuli Nummisen tavaramerkki. Hän tuli tunnetuksi myös virallisiin tai tieteellisiin teksteihin tekemistään sävellyksistä. Niistä kuuluisin lienee armeijan ohjesääntöön perustuva Jenkka hevosen puhdistamisesta.

Numminen herätti pahennusta laulamalla sukupuolioppaiden tekstejä Jyväskylän kulttuuripäivillä 1966. ”Systeemin” järjestelmällisempään härnäykseen hän ryhtyi underground-ryhmä Suomen Talvisota 1939-40:n riveissä.

Sivutoimisesti hän johti riipivä-äänistä elektroniyhtyettä nimeltä Sähkökvartetti ja pahoinpiteli Schubertin liedejä ja Toivo Kärjen tangoja.

Varsinaiseen kansansuosioon Nummisen nosti 1970-luvulla vanhaan haitarijatsiin ja saksalaisiin iskelmiin perustunut "uusrahvaanomainen” tyyli. Hänen hittejään olivat mm. Olen nähnyt Helga-neidin kylvyssä ja Maailma se on kuin silkkiä vaan.

1970-luvulla Numminen julkaisi ensimmäiset lastenlaulunsa. Nummisen ja hanuristi Pedro Hietasen Pommi & Gommi -duo on huvittanut pieniä ja suuria ihmisiä 1980-luvun lopulta saakka.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi