Karen Blixen yhä Kenian tunnetuin skandinaavi

Yli 70 vuotta sitten ilmestyneellä Eurooppalaisena Afrikassa -muistelmallaan maailmanlaajuiseen kuuluisuuteen nousseen tanskalaisen kirjailijan Karen Blixenin muisto elää voimakkaana Keniassa. Moni Kenia-turistikin on saanut innoituksen matkaansa luettuaan Blixenin kuuluisan teoksen tai nähtyään siihen perustuvan Hollywood-elokuvan.

kulttuuri
Karen Blixenin talo Keniassa Nairobissa.
Karen Blixenin talo Keniassa Nairobissa.Satu-Lotta Peltola/YLE

Paronitar Karen Blixen (k.1962) eli Keniassa vuosina 1914 - 1931. Hän viljeli suurehkoa kahvifarmiaan ennen kuin joutui taloudellisessa ahdingossa myymään tilansa ja muuttamaan takaisin kotimaahansa Tanskaan. Siinä missä moni muu siirtomaa-ajan valkoihoinen kuuluisuus on vaiettu nyky-Keniassa unoduksiin, Blixenin muistoa jopa vaalitaan. Nairobissa on hänen mukaansa on nimetty kaupunginosa, katuja, ravintoloita - jopa vuosittain juostava marathonkilpailu.

Karen Blixenin Afrikan koti museona

Blixenin entinen koti, kahvifarmin päärakennus, on nykyään Kenian Kansallismuseon omistama, turistien suuresti suosima museo Nairobissa. Kuukausittain siellä vierailee 2 000 - 4 000 kävijää, eniten USA:sta, toisiksi eniten Skandinaviasta ja Keniasta. Tanskan hallitus osti kauniin, siirtomaatyylisen rakennuksen 1950-luvulla ja antoi sen Kenialle lahjaksi vuonna 1963 maan itsenäistyttyä. Museoksi talo laajoine puutarhoineen avattiin sen jälkeen, kun Blixenin Afrikka-muistelmiin perustuva Hollywood-elokuva Out of Africa ( Minun Afrikkani) vuonna 1985 saattoi Blixenin elämäntarinan jälleen ihmisten mieliin. Sydney Pollackin ohjaama ja Meryl Streepin ja Robert Redfordin tähdittämä elokuva voitti seitsemän Oscaria.

Elokuvan ulkokohtaukset on kuvattu museon puutarhassa, mutta sisäkohtauksiin Karen Blixenin taloa ei kelpuutettu, koska sen huoneet olivat kuvauksiin liian pimeät ja matalat. Tähän tarkoitukseen löytyi suurempi rakennus sadan kilometrin takaa Naivashan-kaupungista.

Karen Blixen -museo sisustettu elokuvan jäljiltä

Karen Blixenin museossa on jäljellä vain muutama alkuperäinen huonekalu. Kirjailija lahjoitti pois ja myi irtaimistonsa Afrikasta lähtiessään. Museo on kuitenkin saanut Blixenille kuuluneita esineitä takaisin: muun muassa elokuvastakin tuttu, kikuju-lapsia viehättänyt käkikello roikkuu työhuoneen seinällä. Myös paronittaren matka-arkku, useasti Euroopan ja Afrikan väliä seilannut, puolentoista metrin korkuinen ja henkareilla varustettu Louis Vuitton -komistus sadan vuoden takaa seisoo paikallaan makuuhuoneessa. Suurimmaksi osaksi talo on sisustettu huonekaluilla, jotka elokuvan tuottajat lahjoittivat jälkeensä museolle. Oppaan mukaan tunnelma lainahuonekaluilla on kuitenkin hyvin oikeanlainen. Lattioilla on taljoja ja pöydillä tanskalaista porsliinia. Sisällä ei saa kuvata - puutarhassakin vain Kenian hintatasoon nähden huimasta 50 euron maksusta.

Kirjailija ja taidemaalari

Karen Blixen oli monilahjakkuus. Hän oli taitava taidemaalari ja loistava tarinankertoja. Blixeniä pidetään yhä kuuluisimpana Afrikasta kirjoittaneena eurooppalaisena. Hän kirjoitti (kirjailijanimellä Isak Dinesen) yhteensä yhdeksän teosta, joista tunnetuin on vuonna 1937 julkaistu Den afrikanska farmen ( Eurooppalaisena Afrikassa, suom. 1938). Kirjan tenhovoiman on sanottu perustuvan Blixenin kykyyn nähdä taidemaalarin silmin ja kirjoittaa kuin runoilija. Myös Afrikasta paljon kirjoittanut Ernest Hemingway totesi Nobelin kirjallisuuspalkinnon saatuaan vuonna 1954, että palkinnon olisi häntä paremmin ansainnut esimerkiksi Blixen.

Blixen oli ennen Afrikan vuosiaan opiskellut maalausta Kööpenhaminassa ja Pariisissa. Nairobissa museossa on esillä muun muassa Blixenin maalaama muotokuva hänen luottopalvelijansa Farahin pojasta Abdullahista. Karen oli mieltynyt älykkääseen poikaan, joka pelasi shakkia hänen vieraittensa kanssa. Paronitar koulutti pojan juristiksi. Myöhemmin Abdullahi muutti takaisin isiensä maahan Somaliaan.

Traaginen elämä

Karen Blixen rakasti Afrikkaa ja kahvifarmiaan, mutta hänen elämänsä Keniassa oli täynnä tragedioita. Avioliitto paroni Bror Blixenin kanssa oli onneton ja päätyi eroon. Aviomies tartutti Kareniin kuppa-taudin, josta tämä ei koskaan parantunut. Karenin rakastettu, englantilainen aristokraatti ja metsästäjä Denys Finch Hatton kuoli traagisesti lento-onnettomuudessa. Kahvifarmi tuotti vuosia tappiota ja lopulta Karen Blixenin oli myytävä tilansa. Ennen muuttoaan Tanskaan Blixen varmisti tilansa 700 työntekijälle uuden asuinpaikan Keniassa.

Karen Blixen ei koskaan palannut Afrikkaan. Hän eli loppuelämänsä Kööpenhaminassa sukunsa tilalla. Blixen kuoli 77-vuotiaana nälkään: hänen kupan vuoksi paljon leikelty ruumiinsa ei kyennyt enää vastaanottamaan ravintoa. Myös Blixenin Tanskan-koti toimii nykyään museona.

Lähteet: YLE Uutiset / Satu-Lotta Peltola