1. yle.fi
  2. Uutiset

Reumasairaat taistelevat viimeiseen asti

Reumasairaat jatkavat viimeiseen asti taistelua Heinolan Reuman sairaalan puolesta. He kokoontuivat aamulla hiljaisiin mielenosoituksiin sekä sairaalan että Kelan pääkonttorin eteen Helsingissä. Reumasäätiön valtuusto kokoontuu klo 13.00 Helsinkiin, jossa on tarkoitus päättää, asetetaanko sairaala konkurssiin, kuten säätiön hallitus on esittänyt.

nivelreuma
Reumapotilaat osoittivat viime viikolla mieltään reumahoidon ja tutkimuksen turvaamisen puolesta eduskuntatalon edessä.YLE

Reumasairaat ovat syvästi huolissaan reumasairaalan lopettamisesta, sillä sairaalassa on paljon erityisosaamista.

Erityisesti lapsipotilaiden ja lapsena reumaan sairastuneiden hoidon on pelätty jäävän retuperälle, kun hoito siirtyy yliopisto- ja keskussairaaloihin. Sosiaali- ja terveysministeriö on vakuuttanut, että hoito on keskitettävissä jatkossakin.

Reumasairaalan säätiön valtuuskunta päättää tänään iltapäivällä, haetaanko sairaala konkurssiin. Säätiön hallitus on konkurssin kannalla.

Sairaalalla on ollut pitkään talousvaikeuksia eikä lisärahoitusta ole saatu. Sairaala olisi tarvinnut hätäapuna toiminnan turvaamiseksi kaksi miljoonaa euroa.

Sairaalan pelastajaksi toivottiin mm. Kelaa, joka on sairaalan suurin omistaja. Sairaalan lähes 320 vuodepaikasta sillä on runsaat 210. Kelan pääjohtaja Jorma Huuhtasen mukaan Kela ei voi maksaa mitään ylimääräistä Reumalle, koska Kelaa sitovat kilpailutus-ja hankintalait.

Sairaalassa työskentelee lähes 300 ihmistä. Aikanaan konkurssipesä ratkaisee, millaista käyttöä sairaalalle ja muille kiinteistöille löytyy.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi