1. yle.fi
  2. Uutiset

Sulo Palovuoren kotina on koko pallo

Muuttaminen on taitolaji ja paikalleen asettuminen vielä parempi. Paavo Sulo Hermanni Palovuori asuu nyt Hämeenlinnassa ja Pietarsaari on jäänyt taakse.

Hämeenlinna
Suolo Palovuori
Sulo Palovuori laittaa hyvän kiertämään.YLE / Hannu Harhama

Uusi paikkakunta tuo uudet kujeet ja pitää osan vanhoista. Tämän on oivaltanut myös Sulo Palovuori, jolla seikkailijan mieli on saatu syntymästä.

Talon korjauksen ohella Sulo tarkastelee ympäristön hämäläisyksityiskohtia ja ihmettelemistäkin riittää. Muuttajan silmät näkevät aina eri tavoin kuin pitkään paikkakunnalla asujien.

Mikä sitten ratkaisee muuttajan valinnassa eniten ja onko sattumalla sijaa kun asuinpakkaa valitaan.

- Hämäläinen hitaus ei ollut aivan huhupuhetta, täällä ei olla nopeitten muutosten kannalta - kun ollaan jollain hyvällä kannalla, sitä ei ruveta turhaan muuttelemaan, kuvailee Palovuori.

Muualta muuttanut näkee asiat terävämmin

- Ainakin tätä (Hämeenlinnaa) on helpompi analysoida kuin Pietarsaarta mistä on muuttanut. Mutta nyt kun on asunut muualla alkaa nähdä Pietarsaarenkin asioita selvemmin.

- Ole varovainen, ne autot ei välttämättä suojatielle pysähdy, sen Palovuori kertoisi ensi kertaa Hämeenlinnaan tulevalle.

- Mukavia kulttuuritapahtumia, Suisto-klubi, Suomen paras festari: Ämyrock, listaa Palovuori Hämeenlinnan huippujuttuja.

Kiintopiste on löytynyt - mutta retki jatkuu

- Mitä oikeasti oman talon omistaminen tarkoittaa, se ajatus on vasta kehkeytymässä, pohtii Palovuori.

- Satavuotiaan talon korjaaminen on matka sinänsä, retkeilen edelleen, mutta nyt ainoastaan sellaisella 700 neliön alueella - en enää koko pallolla, naurahtaa Palovuori.

- Hämeenlinnalainen olen asumisen kautta, mutta hämäläiseksi en itseäni vielä tunne.

Ruuan ottaminen kauppojen roskalavoilta on kannanotto maailman puolesta

- Kerran on tultu ajamaan pois, mutta olen tullut muutaman tunnin kuluttua dyykkaamaan tavarat pois.

- Minua suunnattomasti hävettää kun katsoo kauppojen jäteastioita - muutamia kiloja baijerilaista luomukermajuustoa yksittäispakattuna.

- Tuntuu käsittämättömältä, että se kannetaan tänne ja heitetään roskiin, hyvissä ajoin pari päivää ennen päiväyksen umpeutumista, ettei vaan ihmiset törmäisi vanhaan ruokaan, äimistelee Palovuori.

Yövieraitten majoittaminen on velvollisuus

- Maailmalla liftatessani ihmiset ovat olleet niin ystävällisiä, että koen vähintään velvollisuudekseni avata oven jokaiselle kolkuttavalle.

- Aina vieraita saadessani tuntuu kuin itsekin matkustaisin, Palovuori toteaa.

Kotina on koko maapallo.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi