Aborttien määrä kasvoi Länsi-Pohjassa

Aborttien määrä kasvoi Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä viime vuonna. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n alustavien tietojen perusteella raskaudenkeskeytyksiä tehtiin Länsi-Pohjassa viime vuonna miltei 130 eli 12 prosenttia edellisvuotista enemmän.

abortti

Lapin sairaanhoitopiirissä abortit sen sijaan vähenivät edellisvuodesta neljä prosenttia. Abortteja tehtiin Lapin sairaanhoitopiirissä lähes 280. THL ei vielä julkista raskaudenkeskeytysten tarkkoja lukumääriä viime vuodelta.

Koko maassa tehtiin THL:n alustavien ennakkotietojen mukaan vuonna 2009 noin prosentin verran vähemmän abortteja kuin edeltävänä vuonna. Sairaanhoitopiireistä Länsi-Pohjan lisäksi aborttien määrä nousi vuonna 2009 Pirkanmaalla noin 7 prosenttia.

Suurimmat alueelliset muutokset olivat Keski-Pohjanmaalla, jossa aborttien määrä väheni noin 33 prosentilla. Vaasassa abortteja tehtiin 12 prosenttia ja Kainuussa 14 prosenttia vähemmän edellisvuoteen verrattuna.

Aborttien määrä vähentynyt vuodesta 2005 saakka

Suunnittelija Anna Heino THL:stä kuitenkin muistuttaa, että joidenkin sairaanhoitopiirien kohdalla prosenttimuutos voi vaikuttaa suurelta. Tämä johtuu siitä, että aborttien kokonaislukumäärä on niissä suhteellisen pieni, ja näin ollen muutos ei aina ole lukumäärällisesti kovin suuri.

Heinon mukaan aborttien määrä on ollut pienessä laskussa vuodesta 2005 lähtien. Hänen mukaansa yksi syy tähän voi olla se, että terveystiedon opetus on tullut kouluissa pakolliseksi.

Etenkin teinien raskaudenkeskeytykset ovat vähentyneet. Sen sijaan kolmenkympin kieppeillä olevien aborttimäärissä ei ole ollut muutosta. Eniten abortteja tehdään yleensä 20 - 24 -vuotiaiden ikäryhmässä.

Raskaudenkeskeyttämisistä on kerätty tietoja vuodesta 1950 lähtien.

Lähteet: YLE Perämeri