Kalle jekuttaa eläintenhoitajia ja kuhertelee kauppiaan kanssa

Kymmenvuotias arapapukaija Kalle on elänyt lähes koko elämänsä lemmikkieläinliikkeen maskottina. Vekkuli lintu on tuttu näky lahtelaisessa eläinkaupassa, jossa sen ihailijat käyvät katsomassa sitä säännöllisesti. Kalle on löytänyt liikkeestä myös valittunsa, omistaja Kirsi Kuirin, jota papukaija seuraa herkeämättä.

Sinikelta-ara Kalle nauttii, kun Kirsi Kuiri rapsuttaa. Kuva: YLE / Hanna Poikolainen

- Raak, raaak, huutelee puolitoista metriä korkean häkkinsä katolta sinikeltaisia sulkiaan pörhistelevä lintu.

Se katsoo tulijaa uteliaasti, arvioiden. Vähän hermostuttaa, arvioi linnun ja liikkeen omistaja Kirsi Kuiri. Sen näkee tiukaksi pisteeksi suipistuneista pupilleista ja pörhistetyistä sulista.

Kalle saa päivisin kaupan ollessa auki viettää aikaansa vapaana. Usein se tyytyy temppuilemaan kotihäkkinsä tuntumassa, mutta joskus, oikein jännittävissä tilanteissa, lintu saattaa suhauttaa lentokierroksen ympäri kiinteistöä.

Ja jos on oikein hiljaista, Kalle keksii itselleen virikkeitä.

- Kallelle annetaan välillä puuhasteltavaksi pieniä pahvilaatikoita, mitä se saa askarrella nokallaan. Se on siinä todella pätevä, silppuaa ne aivan pieniksi. Kallen lempipuuhaa on myös irrottaa muiden eläinten häkeistä pahviset hintalaput ja laittaa ne silpuksi. Siitä meillä tulee eläintenhoitajien ja Kallen kanssa välillä erimielisyyksiä, sillä ei uusia lappuja ei jaksaisi tämän tästä tehdä, nauraa Kirsi Kuiri.

Lentokone toi koirankopassa Suomeen

Kalle syntyi länsinaapurissamme Ruotsissa, jossa sen kasvattivat puolivuotiaaksi asti papukaijavanhemmat. Sitten papukaijanpoikanen lennätettiin tulevaan kotimaahansa Suomeen, koiran kantokopassa.

- Siitä meille Kallen kanssa syntyi viha-rakkaussuhde. Se aivan varmasti muistaa, että tuo täti minut haki ja kuljetti siinä pienessä häkissä. Eihän se tietysti mukavaa ollut.

Nyt Kallella on käytössään hulppeat tilat. Päivät se viettää vapaana suuressa eläinhuoneessa. Kirsi Kuirin mukaan ihmiset toisinaan harmittelevat sitä, että lintu on elänyt elämänsä kaupassa.

- Tämä on kuitenkin Kallen koti. Sillä on upea sulkapeite, mistä näkee, ettei se stressaa. Moni papukaija nyppii tekemisen puutteessa sulkia itseltään, mutta Kalle on täällä virikkeellisessä ympäristössä ilmeisen tyytyväinen.

Älykäs lintu vaatii ihmiseltä paljon

On Kallea yritetty ostaakin, mutta vielä ei ole tullut vastaan ihmistä, jonka Kirsi Kuiri olisi kelpuuttanut. Papukaija terävine nokkineen ja kynsineen laittaa nopeasti kodin sisustuksen uusiksi. Lisäksi se vaatii oman huoneen, runsaasti seurustelua ja tekemistä.

Yksinasuvalle työssäkävijälle papukaija ei sovi, eikä myöskään pienilapsiseen perheeseen. Papukaija valitsee ihmisistä itselleen parin, josta se voi olla hyvin mustasukkainen. Jos lintu ottaa sydämeensä esimerkiksi perheen toisen aikuisen, voi edessä olla isoja ongelmia perheenlisäyksen tullen.

Kallekin on sydämensä valitun jo löytänyt, Kirsistä.

- Se näkyy esimerkiksi siinä, kun meillä on harjoittelijoita liikkeessä, niin jos he tulevat liian likelle, Kalle aloittaa mustasukkaiset, tärykalvoja repivät karjuntahuutonsa. Silloin ihmiset aika nopeasti erkaantuvat toisistaan ja lintu pääsee tavoitteeseensa.

Vaikka Kalle on toistaiseksi asunut eläinkaupassa, toivoo Kirsi Kuiri, että sille vielä jossakin vaiheessa löytyy oikea koti.

- Jos Kalle pysyy terveenä, se voi elää jopa satavuotiaaksi. Kyllähän se koti täytyy sitten jossakin vaiheessa hommata, mutta katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, sanoo Kuiri.