1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. merimetsot (suku)

Merimetsojen ampuminen Mynälahdelta vastatuulessa

Metsähallituksen erikoissuunnittelija Jouko Högmander arvelee, ettei Mynälahdelle täksi kevääksi anottua sadan merimetson ampumista ja munien sterilointia voida toteuttaa. Häirintä vääristäisi alueella aloitettavan tutkimuksen, jossa selvitellään merimetsojen ympäristövaikutuksia.

Merimetson metsästystä Ahvenanmaalla 2009 Kuva: YLE

Mynälahdelle haki merimetsojen hävittämislupaa yli kaksikymmentä alueen ammattikalastajaa. Varsinais-Suomen ELY- keskuksen toivotaan antavan hävittämisluvan huhtikuun alun ja lokakuun väliseksi ajaksi.

Mynälahti on Lounais-Suomen tärkeintä kalastusaluetta. Alueelle on muodostunut uusia merimetsoyhdyskuntia, joista on ollut haittaa kalastukselle.

RKTL ja SYKE ovat kuitenkin tänä keväänä aloittamassa muun muassa Mynälahdella selvityksen, jossa kartoitetaan monipuolisesti merimetsojen ympäristövaikutuksia. Myös tämä hanke tähtää kannanrajoituksiin. Samalla selvitetään, mihin jäljelle jäävät linnut siirtyvät ja miten ne reagoivat häirintätoimiin.

- Tutkimus vääristyy, jos nyt aloitetaan merimetsojen ampuminen ja laajamittainen munien sterilisointi, sanoo Metsähallituksen erikoistutkija Jouko Högmander.

Tutkimuksen tarkoituksena on saada selkeää tietoa siitä, mitkä keinot ovat tehokkaimpia, jotta lopputulos olisi mahdollisimman hyvä. Samanaikaisesti on tuskin mahdollista tehdä kalastajien kaavailemaa merimetsokannan hävittämistyötä.

- Tilanne on hankala niin kalastajien, kuin tutkijoiden kannalta. Varmana voidaan pitää, että jossakin aikataulussa myös hävittämistoimiin ryhdytään. Minusta tämän pitäisi kuitenkin tapahtua mieluummin alan ammattilaisten toimesta, sanoo Högmander.