Hyppää sisältöön

Jälkiruokaherkku omenasoseesta tai -hillosta

4 hengelle

4 dl hienoksi murskattuja kaurakeksejä tai digestivekeksejä tai hienoksi raastettua tummaa kuivahkoa leipää

1/2 dl hienoa sokeria tai fariinisokeria (jos sose hapanta)

rasvaa

3 dl omenasosetta tai 2 dl omenahilloa

2,5 dl valmisvaniljakastiketta

2 tl kanelia

Jätä sokeri pois jos käytät hilloa jälkiruoan valmistukseen

Vatkaa kylmä valmisvaniljakastike vaahdoksi. Paahda kuivalla pannulla leipä- tai keksimurut. Lisää sokeri. Laita rasvanokareita, jos seos on kuivahko tai voit jättää rasvan kokonaan pois. Rasvan määrän on oltava vähäinen ja tekee jauhoseoksesta vain kostean. Mausta kanelilla.

Anna seoksen jäähtyä leivinpaperille levitettynä. Lado annosjälkiruokakulhoihin kerroksittain jauhelmaseosta, omenasosetta ja vatkattua vaniljakastiketta.

Jätä viimeiseksi kerrokseksi vaniljakastiketta. Koristele sitruunamelissan lehdillä. Koristeeksi sopivat myös syötäväksi kehäkukan tai ruiskaunokin terälehdet.

Vaniljakastikkeeseen voi lisätä raastettua valkosuklaata. Vaniljakastikkeen voi korvata sokeroidulla kerma-rahkaseoksella tai kermatuorejuustoseoksella.

Gluteenittomassa vaihtoehdossa korvaa jauhelmaseos mantelijauheella tai jauhamalla gluteenitonta kuivaa leipää. Riisi-ja kaurahiutaleet sopivat paahdettuna useille keliaakikoille.