Kaltiaiset

Kuva: YLE / Marjatta Harju

2,5 dl vettä

1 tl suolaa

2 dl vehnäjauhoja

ruisjauhoja

(sulatettua voita tai öljyä)

Sekoita suola veteen, vatkaa joukkoon ensin vehnäjauhot ja lisää sitten ruisjauhoja sen verran, että taikinasta tulee "leivontasitkeää". Ota taikinasta kananmunan kokoisia palloja ja taputtele ne käsien välissä ohuiksi leipäsiksi.

Paista leipäset nuotiolla kuuman kiven päällä tai paistinpannussa joko voin kanssa tai ilman. Kaltiaiset voi paistaa nuotiossa myös tikun nokassa, jolloin leipäsestä tulee kuppi, jota voit käyttää "ruokailuastiana". Kupin voi syödä lopuksi.

Taikinan voi tehdä myös ohra- ja ruisjauhoista tai kokonaan ruisjauhoista. Kaltiaiset maistuvat voin kanssa, myös munavoi sopii hyvin leivän päälle. Kaltiaisten valmistaminen onnistuu hyvin myös sisätiloissa keittiön liedellä.

- Kaisa-Leena Korhonen