1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Karlstadin limppu

Ensimmäinen päivä:

5 dl karkeita ruisjauhoja

3 dl vettä

Keitä vesi ja kaada se ruisjauhojen päälle. Sekoita ja anna seistä yön yli.

Toinen päivä:

2 dl appelsiini- tai omenamehua

50 g hiivaa

2 tl suolaa

1 rkl anista

1 rkl fenkolia

7 dl tavallisia vehnäjauhoja (tai 5 dl tavallisia ja 2 dl erikoisvehnäjauhoja)

Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi ja sekoita hiiva. Lisää suola ja mausteet ja sitten ensimmäisen päivän takina. Sekoita lopuksi jauhot vähän kerrallaan. Kun taikina on tasaista, anna nousta huoneenlämmössä noin tunti. Leivo taikinasta pitkä limppu ja leikkaa pintaan vinot viillot koristeeksi. Peitä ja anna nousta noin puoli tuntia. Paista leipä 200-asteisessa uunissa alaosassa noin 50 minuuttia. Voitele vedellä paistamisen jälkeen, ja anna jäähtyä leivinliinan alla.