Kuningattaren adventtikranssi

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Taikina:

1 dl vettä

1 dl maitoa

1 tl suolaa

50 g hiivaa

100g voita, sulata

1 dl hienoa sokeria

noin 5 dl vehnäjauhoja

½ kananmunaa

Mitta kulhoon vesi, maito ja suola. Sekoita joukkoon murennettu hiiva. Sulata voi kattilassa. Lisää taikinaan 1 dl hienoa sokeria, ½ kananmunaa ja sekoita. (Voit säästää toisen puolen kananmunasta voiteluun). Lisää sulatettu voi ja alusta taikina käsin. Lisää vehnäjauhoja vähitellen. Taikinan tulee olla vähän löysää. Vaivaa taikinaa, kunnes se alkaa irrota sormista ja laita taikina kohoamaan 15 minuutiksi.

Täyte:

½ dl kuorittuja manteleita (pienennä)

100 g voita

1 dl sokeria

Lisäksi

½ kananmunaa (voiteluun)

raesokeria

mantelilastuja

Kun taikina kohoaa, valmista täyte. Pilko manteli pieneksi ja sekoita löysän voin ja sokerin kanssa.

Jauhota pöytä ja kaada pöydälle kohonnut taikina. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli toinen osa kranssin pohjaksi (halkaisijaltaan noin 15-20 cm leveä pyöreä levy). Jaa lopputaikina kolmeen osaan ja pyöritä kustakin osasta pitkä naru (noin 72 cm). (Voit testata letin pituutta kiertämällä se pohjan ympäri).

Letitä naruista pitko. Aloita letittäminen keskeltä. Siirrä pitko kranssiksi pohjan ympärille ja häivytä leikkauskohta. Kaada täyte pohjan päälle ja lisää pinnalle mantelilastuja. Voitele lopuksi kranssi voilla tai kananmunanpuolikkaalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista adventtikranssia uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Koristele jäähtynyt kranssi adventtikynttilöillä ja tarjoa kahvin kanssa.